Yrityksen perustamisvaiheen rahoitus
Yrityksen perustamisvaiheeseen liittyy investointeja, kiinteitä kustannuksia ja monenlaisia muita kuluja. Voit hyödyntää omaa pääomaa, vierasta pääomaa tai molempia niiden kattamiseksi. Huomaa, että kuluja syntyy jo ennen kuin yritystoiminnastasi alkaa kertyä tuloa. Voit kysyä neuvoa rahoitusasioihin esimerkiksi Yritys-Suomi-puhelinpalvelusta.
Yrityksesi perustamisvaiheessa tarvitset alkuinvestointeja ja käyttöpääomaa. Alkuinvestoinneilla saat yrityksesi toimintakuntoon. Käyttöpääomalla maksat kiinteät kustannukset ja muut juoksevat kulut. Huomaa, että kuluja syntyy jo ennen kuin yritystoiminnastasi kertyy tuloa.
Investointeihin lasketaan yrityksesi
- rakennukset, toimitilat ja maa-alueet
- koneet, laitteet, ohjelmistot
- kalusteet ja muu irtaimisto.
Muista ottaa huomioon myös korjauksiin, muutostöihin ja asennuksiin kuluva raha.
Kiinteisiin kustannuksiin kuuluvat muun muassa
- henkilöstön palkkakustannukset sivukuluineen
- oma toimeentulosi
- tila- ja laitevuokrat.
Yritystoimintaan ja sen käynnistämiseen liittyviä muita kuluja ovat
- markkinointi, mainonta ja muu myynninedistäminen
- sähkö, lämpö, vesi, siivous ja muut toimitiloihin liittyvät kulut
- kirjat, lehdet, koulutus ja jäsenmaksut
- päivärahat sekä matka- ja edustuskulut
- kirjanpito ja muut ulkopuoliset palvelut
- vakuutukset ja viranomaismaksut.
Alkuinvestointeihin ja perustamisvaiheen käyttöpääomaan tarvittava rahamäärä riippuu pitkälti yrityksesi toimialasta ja liikeideasta.
Pienessä palveluyrityksessä alkuinvestoinnit voivat olla hyvinkin pienet. Tuotantoyrityksessä sen sijaan tarvitaan usein kalliita koneita ennen kuin toiminta voi alkaa.
Yrityksellä tulisi olla käyttöpääomaa yleensä 2–3 kuukauden kulujen verran. Esimerkiksi yhden henkilön palveluyrityksessä saatetaan puhua joistakin tuhansista euroista. Monen työntekijän yrityksellä rahantarve on selvästi suurempi.
Itse yrityksen perustaminen ei ole suuri kuluerä. Kevytyrittäjäksi ja omalla nimellään toimivaksi yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi pääsee maksutta. Muissa yhtiömuodoissa tulee rekisteröityä kaupparekisteriin. Rekisteröitymismaksu on yhtiömuodosta riippuen vajaasta sadasta eurosta muutamaan sataan euroon.
Lisäksi kommandiittiyhtiöön, osuuskuntaan ja julkiseen osakeyhtiöön tulee sijoittaa tietty alkupääoma. Sitä ei kuitenkaan pidetä kuluna, sillä pääoma on käytettävissä yrityksen toimintaan.
Laadi yrityksesi liiketoimintasuunnitelman yhteydessä rahoituslaskelma. Se sisältää laskelmat siitä, kuinka paljon rahaa yrityksesi tarvitsee alkuinvestointeihin ja käyttöpääomaksi. Kun lasket investointi- ja käyttöpääomalaskelmat yhteen, saat selville perustamisvaiheessa tarvitsemasi rahoituksen kokonaismäärän.
Selvitä, mistä saat tarvittavat rahat. Voit käyttää kulujen kattamiseen sekä omaa että vierasta pääomaa. Omaa pääomaa ovat omistajien sijoittama raha ja omaisuus, yritystoiminnasta saadut tulot, avustukset ja pääomasijoitukset. Vierasta pääomaa ovat lainat.
Pohdi tarvittaessa, voitko karsia jostakin ja tarvitsetko kaikkea heti. Mieti, löytyisikö edullisempia vaihtoehtoja, kuten kalliin koneen vuokraus ostamisen sijaan. Voit myös pyytää asiakkailtasi etukäteismaksuja ja yrittää siirtää omien maksujesi eräpäiviä.
Apua rahoitusasioihin saat esimerkiksi Yritys-Suomi-puhelinpalvelusta, kirjanpitäjältäsi, oman seutusi kehittämisyhtiöltä ja ELY-keskuksilta.
Liiketoimintasuunnitelman voit laatia Oma Yritys-Suomi -palvelussa.Avautuu uuteen ikkunaan.
Voit hakea yrityksellesi rahoitusta pankeilta, rahoitusyhtiöiltä, vakuutusyhtiöiltä ja muilta rahoittajilta. Jos yritykseltäsi puuttuu pankin edellyttämiä vakuuksia, Finnveran osittainen alkutakaus voi olla ratkaisu rahoituksen järjestymiseen. Pankki hakee alkutakauksen puolestasi Finnveralta.
Kehittämisavustusta ja toimialakohtaisia tukia myöntävät ELY-keskukset. Jos yrityksesi sijaitsee maaseudulla, voit hakea investointi- ja perustamistukea ELY-keskuksen tai paikallisen Leader-ryhmän kautta. Avustuksia yrityksesi kasvuun voit hakea esimerkiksi Business Finlandin kautta.
Hyödynnä tarvittaessa pääomasijoittajia ja bisnesenkeleitä sekä rahoittajina että asiantuntijoina. Harkitse tilanteen mukaan myös joukkorahoitusta.
Voit myös hakea TE-toimistolta henkilökohtaista starttirahaa ja palkkatukea työntekijöiden palkkaamiseen.