suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tulli

Vienti-ilmoituspalvelu

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kun yritys vie tavaroita EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle tai EU:n tullialueelle mutta veroalueen ulkopuolelle, sen pitää yleensä tehdä tulliselvitys eli antaa tavaroista Tullille vienti-ilmoitus. Sääntöön on joitakin poikkeuksia. Yleisin poikkeus on se, ettei enintään 1 000 euron arvoisista postipaketeista EU:n tullialueen ulkopuolelle tarvitse antaa aina vienti-ilmoitusta.

Vienti-ilmoituksella viejä ilmoittaa tavarat vientimenettelyyn. Vientimenettely päättyy, kun tavara poistuu EU:n alueelta ja Tulli antaa viejälle poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen. Luovutuspäätös on selvitys siitä, että tavara on viety pois EU:n tullialueelta.

Viejänä olet vastuussa vienti-ilmoituksen antamisesta.

Vienti-ilmoituksen voi tehdä eri tavoilla. Asiointitavan valintaan vaikuttavat muun muassa tulliasioinnin määrä ja ilmoitusten laajuus. Tutustu vaihtoehtoihin:

  • Anna vienti-ilmoitus verkossa Tullin vienti-ilmoituspalvelussa. Palvelu on maksuton ja käytössäsi aina.
  • Anna vienti-ilmoitus sähköisesti Tullin sanoma-asiointipalvelussa. Valitse sanoma-asiointi, jos yritykselläsi on paljon ilmoituksia ja ilmoitukset sisältävät useita tavaraeriä.
  • Osta vienti-ilmoitus palveluna huolintaliikkeeltä tai Postilta. Toimintaohjeet ja lisätietoa saat palveluntarjoajalta.

Hanki EORI-tunnus ja rekisteröidy Tullin vientiasiakkaaksi, jos viet säännöllisesti.

Toimi näin

Tulliselvityksen tekeminen Vienti-ilmoituspalvelussa:

Ennen palvelun käyttöä lue palveluiden käyttöohjeet sekä ohjeet tunnistautumiseen Tullin verkkosivuilta. Vienti-ilmoituksen voi tehdä tunnistautuneena tai tunnistautumattomana.

Suosittelemme sinua tunnistautumaan. Tunnistautuneen käyttäjän asiointi on sujuvampaa, eikä hänen tarvitse yleensä asioida tullitoimipaikassa.

Kun olet tehnyt vienti-ilmoituksen, saat Vienti-ilmoituspalvelusta viennin saateasiakirjan eli EAD:n. EAD:n pitää seurata tavaraa, ja sen tiedot pitää esittää viimeisessä tullitoimipaikassa, kun tavara poistuu EU:n alueelta. Kun tavara poistuu EU:n alueelta, Tulli antaa vientitavaralle poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen. Poistumisvahvistettu luovutuspäätös on samalla selvitys siitä, että tavara on viety EU:n tullialueen ulkopuolelle.

Jos et tunnistaudu Vienti-ilmoituspalveluun, sinun pitää asioida myös asiakaspalvelua tarjoavassa tullitoimipaikassa. Kun olet tehnyt vienti-ilmoituksen, saat Vienti-ilmoituspalvelusta viitteen. Kirjaa tämä viite ylös ja ilmoita se tullitoimipaikassa yhdessä vientitavaran ja lähetyksen asiakirjojen kanssa.

Vienti-ilmoituspalvelussa on yksityiskohtaiset käyttöohjeet vienti-ilmoituksen tekemiseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTulli
Palvelusta vastaaTulli
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Tulli
Päivitetty: 23.4.2020