suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tulli

Tullauksen tekeminen henkilöasiakkaana

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kun saat tullaamattoman lähetyksen EU:n ulkopuolelta, EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta tai, jos kyseessä on muun Suomen ja Ahvenanmaan välillä kuljetettava lähetys, sinun pitää yleensä tullata lähetys ja maksaa siitä mahdolliset maahantuontiverot.

Usein Posti tullaa puolestasi EU:n ulkopuolelta toimitettavan enintään 150 euron arvoisen postitse toimitettavan ostoksesi, jos olet maksanut arvolisäveron myyjälle jo ostovaiheessa. Jos sinun pitää tullata lähetys, saat siitä tiedon Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä. Jos saat tullaamattoman lähetyksen suoraan kotiin, tullaa se jälkikäteen.

Yleensä voit tullata lähetyksen itse Tullin Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Jos et voi tai halua asioida kanssamme sähköisesti, voit asioida kanssamme vaihtoehtoisin tavoin. Kaikissa tapauksissa sähköinen asiointi ei ole mahdollista. Lue tarkemmat tullausohjeet verkkosivuiltamme.

Valitse sopiva tullaustapa:

  • Tullaa Tullin Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Palvelu on maksuton ja käytössäsi aina. Jos et voi tai halua käyttää palvelua, voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään nettitullauksen puolestasi palvelussamme.
  • Osta tullaus huolintayritykseltä tai Postilta. Toimintaohjeet ja lisätietoa saat kuljetusyritykseltä.
  • Jos et voi tai halua asioida kanssamme sähköisesti, voit asioida kanssamme vaihtoehtoisin tavoin. Lue tarkemmat tullausohjeet vaihtoehtoiseen asiointiin verkkosivuiltamme.
  • Jos et voi tullata lahjalähetystäsi sähköisesti Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, lue ohjeet näiden lahjalähetysten tullaamiseen Tullin verkkosivuilta.

Tee tullaus ja maksa mahdolliset verot kuljetusyrityksen ilmoittamassa ajassa. Noudata kuljetusyrityksen määräaikoja ja muita ohjeita. Muuten kuljetusyritys palauttaa lähetyksesi takaisin sen lähettäjälle.

Toimi näin

Näin teet tullauksen eli tulliselvityksen

  1. Tullaus verkossa Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa

Kirjaudu tullauspalveluun haluamallasi suomi.fi –tunnistustavalla. Jos et voi tunnistautua, valtuuta toinen henkilö tullaamaan puolestasi.

Tuontitullauspalvelun käyttöohjeet ovat palvelussa.

Valitse mahdollisten verojen maksutavaksi verkkopankki, korttimaksu (Visa debit/credit ja MasterCard debit/credit) tai mobiilimaksu.

Kun olet tehnyt tullauksen ja maksanut mahdolliset verot, lähetyksesi kulku voi Tullin puolesta jatkua. Huomioi myös Postin perimä käsittelymaksu, jotta saat Postin kuljettaman lähetyksen itsellesi.

Jos lähetyksen toimittaa muu kuljetusyritys, toimi kuljetusyritykseltä saamiesi ohjeiden mukaan. Jos tarvitset luovutuspäätöksen, löydät sen Henkilöasiakkaan tuontiullauspalvelun valikosta ”Omat tullaukseni”.

Kaikkia lähetyksiä ei voi tullata Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Tällaiset lähetykset voit tullata vaihtoehtoisilla tavoilla, Tullin Tulliselvityspalvelussa tai ostaa tullauksen palveluna kuljetusyritykseltä.

2. Tullaus lomakkeella tai toimipaikalla

Kuljetusyritysten toimittamien lähetysten tullaus on siirtynyt pääsääntöisesti verkkoon.

Lue lisää vaihtoehtoisista tullausvaihtoehdoista Tullin nettisivuilta. Jos asioit toimipaikalla, tarkista aina asiakaspalvelua tarjoavien tullitoimipaikkojen aukioloajat ja muut ohjeet etukäteen. Seuraa kuljetusyritykseltä ja Tullista saamiasi ohjeita.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Kun vastaanotat lähetyksen, sinun on tietyissä tapauksissa maksettava siitä maahantuontiverot.

Palvelu on maksuton.

Kun vastaanotat lähetyksen tai lahjan, sinun on tietyissä tapauksissa maksettava siitä maahantuontiverot.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTulli
Palvelusta vastaaTulli
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Tulli
Päivitetty: 8.4.2022