suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tulli

Tullauksen tekeminen henkilöasiakkaana

 • Palvelu
 • Koko Suomi
 • Julkinen palvelu

Kun saat tullaamattoman lähetyksen EU:n ulkopuolelta, EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta tai, jos kyseessä on muun Suomen ja Ahvenanmaan välillä kuljetettava lähetys, sinun pitää yleensä tullata lähetys ja maksaa siitä mahdolliset maahantuontiverot.

Usein Posti tullaa puolestasi EU:n ulkopuolelta toimitettavan enintään 150 euron arvoisen postitse toimitettavan ostoksesi, jos olet maksanut arvolisäveron myyjälle jo ostovaiheessa. Jos sinun pitää tullata lähetys, saat siitä tiedon Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä. Jos saat tullaamattoman lähetyksen suoraan kotiin, tullaa se jälkikäteen.

Yleensä voit tullata lähetyksen itse Tullin Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Jos et voi tai halua asioida kanssamme sähköisesti, voit asioida kanssamme vaihtoehtoisin tavoin. Kaikissa tapauksissa sähköinen asiointi ei ole mahdollista. Lue tarkemmat tullausohjeet verkkosivuiltamme.

Valitse sopiva tullaustapa:

 • Tullaa Tullin Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Palvelu on maksuton ja käytössäsi aina. Jos et voi tai halua käyttää palvelua, voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään nettitullauksen puolestasi palvelussamme.
 • Osta tullaus huolintayritykseltä tai Postilta. Toimintaohjeet ja lisätietoa saat kuljetusyritykseltä.
 • Jos et voi tai halua asioida kanssamme sähköisesti, voit asioida kanssamme vaihtoehtoisin tavoin. Lue tarkemmat tullausohjeet vaihtoehtoiseen asiointiin verkkosivuiltamme.
 • Jos et voi tullata lahjalähetystäsi sähköisesti Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, lue ohjeet näiden lahjalähetysten tullaamiseen Tullin verkkosivuilta.

Tee tullaus ja maksa mahdolliset verot kuljetusyrityksen ilmoittamassa ajassa. Noudata kuljetusyrityksen määräaikoja ja muita ohjeita. Muuten kuljetusyritys palauttaa lähetyksesi takaisin sen lähettäjälle.

Toimi näin

Näin teet tullauksen eli tulliselvityksen

 1. Tullaus verkossa Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa

Kirjaudu tullauspalveluun haluamallasi suomi.fi –tunnistustavalla. Jos et voi tunnistua, valtuuta toinen henkilö tullaamaan puolestasi.

Tullauspalvelun käyttöohjeet ovat palvelussa.

Valitse mahdollisten tullien ja verojen maksutavaksi verkkopankki, korttimaksu (Visa debit/credit ja MasterCard debit/credit) tai mobiilimaksu.

Kun olet tehnyt tullauksen ja maksanut tullimaksut, lähetyksesi kulku voi Tullin puolesta jatkua. Jos lähetyksesi kuljettaa Posti, Posti toimittaa lähetyksen sinulle. Huomioi myös Postin perimä käsittelymaksu, jotta saat Postin kuljettaman lähetyksen itsellesi.

Jos lähetyksen toimittaa muu kuljetusyritys, toimi kuljetusyritykseltä saamiesi ohjeiden mukaan. Jos kuljetusyritys tarvitsee tullauksestasi luovutuspäätöksen, löydät sen palvelun valikosta Omat tullaukseni. Toimita päätös kuljetusyritykselle tarvittaessa, jotta lähetyksen kuljetus voi jatkua.

Kaikkia lähetyksiä ei voi tullata Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Tällaiset lähetykset voit tullata vaihtoehtoisilla tavoilla, Tullin Tulliselvityspalvelussa tai ostaa tullauksen palveluna huolintayritykseltä tai Postilta.

2. Tullaus tullitoimipaikassa

Postilähetysten tullaus on pääsääntöisesti siirtynyt verkkoon.

Muun kuljetusyrityksen toimittaman lähetyksen voit tullata asiakaspalvelua tarjoavassa tullitoimipaikassa.

Jos et voi tullata lahjalähetystä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, yksi vaihtoehto on, että tullaat lähetyksen tullitoimipaikassa. Tarkista aina asiakaspalvelua tarjoavien tullitoimipaikkojen aukioloajat etukäteen.

Ota mukaan:

 • saapumisilmoitus
 • tilausvahvistus, lasku, kuitti tai muu selvitys lähetyksen sisällöstä ja arvosta
 • ajokortti, passi tai henkilökortti ja muut lähetykseen mahdollisesti liittyvät asiakirjat

Posti toimittaa lähetyksesi suoraan vastaanottajalle, kun olet tullannut lähetyksen ja maksanut maahantuontiverot. Muista noudattaa saapumisilmoituksen ohjeita ja huomio Postin käsittelymaksu.

Kuljetusyritys voi kuljettaa lähetyksesi vasta, kun on saanut luovutuspäätöksen tullauksesta. Jos teet tullauksen itse, varmista kuljetusyrityksen saapumisilmoituksesta pitääkö sinun toimittaa luovutuspäätös kuljetusyritykselle. Jos tarvitset luovutuspäätöksen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tekemästäsi tullauksesta luovutuspäätöksen, saat sen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun valikosta Omat tullaukseni.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Kun vastaanotat lähetyksen, sinun on tietyissä tapauksissa maksettava siitä maahantuontiverot.

Palvelu on maksuton.

Kun vastaanotat lähetyksen tai lahjan, sinun on tietyissä tapauksissa maksettava siitä maahantuontiverot.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTulli
Palvelusta vastaaTulli
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Tulli
Päivitetty: 29.11.2021