suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hyvinkään kaupunki

Tonttijako

  • Palvelu
  • Hyvinkää
  • Julkinen palvelu

Tonttijako on suunnitelma asemakaavan mukaisen korttelialueen jakamisesta tonteiksi.

Tonttijako perustuu aina vahvistettuun ja voimassaolevaan asemakaavaan. Tontin jakamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. asemakaavamääräykset, käytetty rakennusoikeus, rakennusten sijainti ja yhdyskuntatekniikan sekä ajoyhteyden järjestäminen tonteille. Tonttijaon mukainen ”kaavatontti” ei ole vielä kiinteistö. Tonttijaon mukainen tontti muodostetaan omaksi kiinteistöksi lohkomistoimituksessa.

Tonttijaon laatiminen tulee vireille joko maanomistajan tai -haltijan taikka kunnan aloitteesta. Tonttijakoa valmisteltaessa on kuultava asianosaisia, joita ovat pääsääntöisesti jakoalueen ja naapurikiinteistöjen omistajat ja haltijat.

Toimi näin

Ota yhteyttä toimitusinsinööriin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Asemakaavasta ja siihen merkittävästä tonttijaosta vastaa kunta. Asemakaavassa rakennuskortteliksi määritelty uusi rakennettava alue voidaan jakaa yhdeksi tai useammaksi tontiksi. Tonttijako osoitetaan asemakaavakartalla, ja sen sitovuudesta määrätään asemakaavassa.

Myös maanomistaja voi hakea kunnalta tonttijaon muutosta. Tonttijako voidaan laatia erillisenä tai asemakaavassa. Jos tonttijaon laatiminen tai muuttaminen on erityisesti maanomistajan hakema, kunnalla on oikeus periä kustannukset maanomistajalta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHyvinkään kaupunki
Palvelusta vastaaHyvinkään kaupunki
Alue Hyvinkää
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Hyvinkään kaupunki
Päivitetty: 28.5.2020