suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hyvinkään kaupunki

Rasitetoimitus asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Hyvinkää
  • Julkinen palvelu

Rasitetoimituksessa voidaan käsitellä vain kiinteistörasitteita. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset rakennusrasitteet kuuluvat rakennusvalvonnan toimivaltaan.

Rasitetoimituksessa voidaan perustaa/muuttaa/poistaa kiinteistöön kohdistuvia rasitteita (käyttöoikeuksia). Rasitteita voidaan käsitellä myös tontin lohkomistoimituksen yhteydessä. Kiinteistönmuodostamislain mukaisen rasite tarkoittaa kiinteistön oikeutta esimerkiksi kulkuyhteyttä tai vesi-, viemäri- tai sähköjohdon sijoittamista varten toisen kiinteistön alueella.

Rasitteen perustaminen edellyttää pääsääntöisesti tonttien omistajien välistä rasitesopimusta. Asemakaava-alueella rasitetoimituksista vastaa kaupunki ja haja-asutusalueella Maanmittauslaitos.

Rasitetoimitusta haetaan Hyvinkään kaupungin kiinteistöinsinöörin palvelut -yksiköstä (asemakaavoitetut alueet) tai Maanmittauslaitokselta (haja-asutusalueet)

Toimi näin

Hae rasitetoimitusta kunnan kiinteistötoimelta tai Maanmittauslaitokselta.

Lisätietoja kiinteistötoimituksista saa kaupungin verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Rasitteen perustaminen edellyttää yleensä tonttien omistajien välistä sopimusta.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Tonttia varten voidaan perustaa pysyvä käyttöoikeus eli rasite toisen kiinteistön alueelle. Rasite tarkoittaa pysyvää oikeutta esimerkiksi kulkuyhteyttä, ajoneuvon pitämistä tai vesi-, viemäri- tai sähköjohdon sijoittamista varten tarvittavaan alueeseen.

Rasitteet perustetaan omistajan hakemuksesta tontin lohkomistoimituksen yhteydessä tai erillisessä rasitetoimituksessa.

Kaupunkien asemakaava-alueilla rasitteen perustamisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHyvinkään kaupunki
Palvelusta vastaaHyvinkään kaupunki
Alue Hyvinkää
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Hyvinkään kaupunki
Päivitetty: 27.5.2020