suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Poliisi

Passihakemus

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Matkustusoikeuden osoittamiseksi Suomen kansalaiselle myönnetään hakemuksesta passi, jollei laista muuta johdu.

Passia haetaan sähköisesti tai henkilökohtaisesti poliisin palvelupisteessä asioimalla.

Vain voimassa olevalla henkilökohtaisella passilla voi matkustaa. Pienikin lapsi tarvitsee oman passin. Vanhentuneella, rikkinäisellä tai turmeltuneella passilla ei pääse läpi rajatarkastuksesta. Ala ...

Toimi näin

Tavallista passia on helpointa hakea poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Hakemuksen voi tehdä myös poliisiasemalla tai poliisin palvelupisteessä.

  1. Käy kuvattavana valokuvaamossa, joka lähettää passikuvasi sähköisesti poliisille.
  2. Täytä hakemus poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Liitä hakemukseen kuvatunnus, jonka sait valokuvaamosta. Maksa hakemus verkossa.
  3. Sähköinen hakemus riittää joissakin tapauksissa sellaisenaan. Osassa tapauksista pelkkä hakemus ei riitä, vaan hakijan täytyy käydä lisäksi poliisin lupapalvelupisteessä tunnistettavana, ennen kuin hakemus voidaan käsitellä. Järjestelmä kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi, tarvitaanko tunnistuskäynti. Jos käynti tarvitaan, hakemus käsitellään vasta, kun tulet palvelupisteeseen. Vältyt jonottamiselta varaamalla ajan poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.
  4. Alle 18-vuotiaalta vaaditaan kaikkien huoltajien kirjallinen suostumus.
  5. 18-30 -vuotiaalla miehellä pitää olla todistus siitä, että asevelvollisuus ei ole passin myöntämisen esteenä

Valmis passi toimitetaan suljetussa kirjekuoressa valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen.

Valmista passia noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja esitettävä lähetystunnus. Voit näyttää lähetystunnuksen esimerkiksi puhelimesi näytöltä, noutoilmoituksen tulosteesta tai käsin itse kirjoittamaltasi lapulta.

Lisätietoja tavallisen passin, alaikäisen passin, pika- ja express-passin, väliaikaisen passin ja merimiespassin hakemisesta poliisin verkkosivuilta.

Poliisin verkkosivuilla löytyy tarkempia tietoja myös ns. kaksoispassista sekä Suomen sotiin osallistuneiden passista.

Kenelle ja millä ehdoin

Jos teet hakemuksesi sähköisesti ja järjestelmä ilmoittaa, että tunnistuskäynti tarvitaan, voit valita sähköisessä hakemuksessasi vain normaalin toimitusnopeuden. Voit kuitenkin vaihtaa sen tiskille tullessasi nopeampaan, jolloin sinulta peritään normaalin toimituksen ja nopeutetun toimituksen hintaerotus.

Hakemuksen voi tehdä kokonaan myös poliisin lupapalvelupisteessä, mutta verkossa tehty hakemus on halvempi ja nopeampi. Halvempi hinta on voimassa, vaikka sähköinen hakemus vaatisikin tunnistuskäynnin. Sähköistä hakemusta ei saa lähetettyä ilman sähköistä kuvaa, joka on toimitettu suoraan valokuvaamosta poliisille. Sähköistä kuvaa voi käyttää myös siinä tapauksessa, että teet hakemuksen kokonaan lupapalvelupisteessä. Poliisin sähköisessä asiointipalvelussa kannattaa varata aika lupapalvelupisteessä asiointia varten.

Passin hakijalta otetaan sormenjälkilukijalla kaksi sormenjälkeä. Sormenjälkiä ei oteta alle 12-vuotiailta.

Asevelvolliselle myönnetään passi enintään sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 28 vuotta, ellei hän osoita, ettei maanpuolustusvelvollisuus ole esteenä passin antamiselle.

Uusi passi voidaan poikkeustapauksissa myöntää aiempaa passia peruuttamatta.


Määräaika

Passihakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin.

Voimassaoloaika

Passi on normaalisti voimassa viisi vuotta.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Poliisi

Palvelusta vastaa

Poliisi
Tekstistä vastaa: Poliisi
Päivitetty: 17.6.2022