suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Malminetsintälupa

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Malminetsintäluvan nojalla luvanhaltijalla on oikeus omalla ja toisen maalla luvassa tarkoitetulla alueella (malminetsintäalue) tutkia geologisten muodostumien rakenteita ja koostumusta. Luvanhaltijalla on myös oikeus tehdä muita kaivostoimintaa valmistelevia tutkimuksia ja muuta malminetsintää esiintymän paikallistamiseksi sekä sen laadun, laajuuden ja hyödyntämiskelpoisuuden selvittämiseksi malm ...

Toimi näin

Malminetsintälupahakemuksen valmistelua varten voit aluksi varata itsellesi alueen tekemällä asiasta ilmoituksen kaivosviranomaiselle (varausilmoitus).

Varausilmoitukseen perustuva etuoikeus on voimassa, kun varausilmoitus on tehty 44 §:ssä säädetyllä tavalla eikä varauksen hyväksymiselle ole tässä laissa säädettyä estettä. Ilmoituksessa on esitettävä tarpeellinen ja luotettava selvitys

1) varaajasta;

2) alueesta, jota etuoikeuden varaus koskee (varausalue);

3) tutkimussuunnitelman laadinnasta ja muista malminetsintälupahakemusta valmistelevista toimenpiteistä sekä niiden aikataulusta.

Varausilmoitus ei saa koskea aluetta, joka kuuluu malminetsintäalueeseen, kaivosalueeseen tai kullanhuuhdonta-alueeseen taikka sijaitsee yhtä kilometriä lähempänä tällaista aluetta, joka kuuluu muulle kuin hakijalle tässä laissa tarkoitetun luvan perusteella. Varausilmoitus ei myöskään saa koskea aiemmin varausalueena ollutta aluetta, ennen kuin vuosi on kulunut varauspäätöksen raukeamisesta tai peruuttamisesta. Varauspäätös on voimassa enintään 24 kuukautta siitä, kun varausilmoitus on tehty. Voimassaolon pituutta on mahdollista tapauskohtaisesti harkita. Varauspäätös raukeaa: 1) määräajan päättyessä, 2) kun sen tuottamalla etuoikeudella on haettu malminetsintälupaa, 3) jos varaaja tekee asiasta kirjallisen ilmoituksen kaivosviranomaiselle.

Kaivosviranomainen voi myös peruuttaa varauspäätöksen, jos varausilmoituksessa tai sen liitteissä on annettu virheellisiä tai puutteellisia tietoja.

Perehdy malminetsintälupahakemusta varten kaivoslain (621/2011) 34§:ssä esitettyihin vaatimuksiin. Sähköinen malminetsintälupahakemuslomake (pdf-muodossa) vastaa sisällöltään näitä esitettyjä vaatimuksia lupahakemukselle. Täytä hakemuksen kaikki kohdat ja lähetä hakemus tarvittavine liitteineen.

Malminetsintälupa voidaan siirtää toiselle. Siirron saajan tulee täyttää vastaavat vaatimukset kuin luvanhaltijalta tämän lain mukaan edellytetään.

Luvanhaltija voi hakea luvan siirtoa tekemällä asiasta hakemuksen kaivosviranomaiselle. Hakemuksessa on esitettävä siirron kannalta tarpeellinen ja luotettava selvitys siirron saajasta sekä siirron käsittelyn kannalta muut merkitykselliset seikat. Hakemukseen on liitettävä tarvittavat viranomaisen todistukset, rekisterinotteet ja vastaavat asiakirjat, joilla varmennetaan hakemuksessa esitetyt tiedot ja siirron saajan suostumus.

Kenelle ja millä ehdoin

Etuoikeus malminetsintälupaan on sillä, joka on ensimmäisenä hakenut lupaa. Lupahakemuksessa on esitettävä lupaharkinnan kannalta tarpeellinen ja luotettava selvitys kaikkiin kohtiin, jotka esitetään kaivoslaissa. Mikäli malminetsintähakemus on epätäydellinen ja olennaisesti puutteellinen, voi toisen hakijan kaivoslain 44§:n mukaisesti täytetty varausilmoitus tuoda etuoikeuden.

Varaus voidaan hylätä, jos on perusteita epäillä, että varausalueen laajuuden johdosta tai muista syistä varaajalla ei ole edellytyksiä tai tarkoitustakaan hakea malminetsintälupaa. Malminetsintälupahakemukseen tulee liittää myös kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma. Malminetsintäluvan haltijan on suoritettava malminetsintäalueeseen kuuluvien kiinteistöjen omistajille vuotuinen korvaus (malminetsintäkorvaus).

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, on toimijalla oltava suomalainen y-tunnus tai toimijan on oltava oikeushenkilö, johon kansalliset säädösvelvoitteet voidaan kohdistaa.


Määräaika

Kun lupapäätös on lainvoimainen ja muualla lainsäädännössä vaaditut luvat on saatu.

Käsittelyaika

Käsittelyaika on tapauskohtainen perustuen alueen sijaintiin ja tutkimusmenetelmiin.

Voimassaoloaika

Enintään 4 v. päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Lupaa voidaan jatkaa enintään 3 v. kerrallaan siten, että lupa on voimassa enintään 15 v.

Palvelun toteuttaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Palvelusta vastaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Tekstistä vastaa: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Päivitetty: 22.8.2023