suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Kiinteistön käyttäminen lainan vakuutena

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kiinteistöä tai sen osaa (määräosa tai määräala) ei voi sellaisenaan käyttää lainan vakuutena, vaan siihen on haettava kiinnitys. Samaan kiinteistöön voi kohdistua useita kiinnityksiä jolloin niillä on keskinäinen etusijajärjestys. Kiinteistön lisäksi myös (kiinnityskelpoisen) vuokraoikeuden voi kiinnittää. Tällöin puhutaan ns. laitoskiinnityksestä. Tyypillisin tilanne on kaupungin tai kunnan vuokratontilla oleva omakotitalo.

Kiinteistöön vahvistetut kiinnitykset näkyvät rasitustodistuksesta. Rasitustodistuksesta ei voi päätellä onko kiinnitystä käytetty luoton vakuutena tai sitä, mikä on kiinnitystä vastaan myönnetyn luoton määrä. Kiinteistön ostajan on erittäin tärkeää selvittää olemassa olevat kiinnitykset ja niiden nykyiset haltijat. Kiinteistökaupassa joko ostajan tai häntä luotottavan pankin on saatava haltuunsa kaikki kiinteistön panttikirjat.

Paperisten panttikirjojen myöntämisestä luovuttiin 1.6.2017, jonka jälkeen kaikki uudet myönnettävät kiinnitykset ovat sähköisiä. Paperista panttikirjaa vastaa tällöin rekisterimerkintä lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä. Vuoden 2020 alusta lähtien ei paperista panttikirjaa voi enää käyttää uuden lainan vakuutena, vaan panttikirja on ensin muutettava sähköiseksi. Paperisen panttikirjan muuttamista sähköiseksi voi hakea se, jolla panttikirja on hallussaan.

Kiinnityksiin voidaan hakemuksesta tehdä muutoksia kuten siirto, yhdistäminen, laajentaminen, kuolettaminen ja yhteiskiinnityksen purkaminen.

Toimi näin

Kiinnityshakemuksen voi helpoimmin tehdä Kiinteistövaihdannan palvelussa, joka on Maanmittauslaitoksen hallinnoima verkkopalvelu. Kiinnitystä voi hakea myös täyttämällä hakemuslomake, allekirjoittamalla se ja toimittamalla Maanmittauslaitokselle.

Kenelle ja millä ehdoin

Kiinnitystä voi hakea se, jolla on lainhuuto kiinteistöön (omistaja). Sama koskee useimpia kiinnitysten muuttamiseen liittyviä toimia. Paperisen panttikirjan muuttamista sähköiseksi voi kuitenkin hakea se, jolla panttikirja on hallussaan. Sähköisen panttikirjan siirtoa voi hakea lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkitty sähköisen panttikirjan haltija.

Palvelu on maksullinen.

Kiinnityksen vahvistaminen tai muuttaminen on maksullinen palvelu. Maksut vahvistetaan maa- ja metsätalousministeriön antamassa asetuksessa. Jos haet kiinnitystä Kiinteistövaihdannan verkkopalvelun kautta, maksu veloitetaan jo hakuvaiheessa. Muussa tapauksessa se veloitetaan vasta päätöksen jälkeen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMaanmittauslaitos
Palvelusta vastaaMaanmittauslaitos
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 20.12.2021