suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Kiinteistön käyttäminen lainan vakuutena

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kiinteistöä tai sen osaa (määräosa tai määräala) ei voi sellaisenaan käyttää lainan vakuutena, vaan siihen on haettava kiinnitys. Samaan kiinteistöön voi kohdistua useita kiinnityksiä jolloin niillä on keskinäinen etusijajärjestys. Kiinteistön lisäksi myös (kiinnityskelpoisen) vuokraoikeuden voi kiinnittää. Tällöin puhutaan ns. laitoskiinnityksestä. Tyypillisin tilanne on kaupungin tai kunnan vuok ...

Toimi näin

Kiinnityshakemuksen voi helpoimmin tehdä Kiinteistövaihdannan palvelussa, joka on Maanmittauslaitoksen hallinnoima verkkopalvelu. Kiinnitystä voi hakea myös täyttämällä hakemuslomake, allekirjoittamalla se ja toimittamalla Maanmittauslaitokselle.

Kenelle ja millä ehdoin

Kiinnitystä voi hakea se, jolla on lainhuuto kiinteistöön (omistaja). Sama koskee useimpia kiinnitysten muuttamiseen liittyviä toimia. Paperisen panttikirjan muuttamista sähköiseksi voi kuitenkin hakea se, jolla panttikirja on hallussaan. Sähköisen panttikirjan siirtoa voi hakea lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkitty sähköisen panttikirjan haltija.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Maanmittauslaitos

Palvelusta vastaa

Maanmittauslaitos
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 10.7.2023