suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Poliisi

Henkilökortti

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Henkilökortti on Suomen kansalaiselle ja Suomessa oleskelevalle ulkomaalaiselle henkilöllisyyden osoittamiseksi myönnettävä kuvallinen asiakirja. Suomen kansalaiselle myönnettyä henkilökorttia voidaan käyttää rajoitetusti matkustusasiakirjana passilain nojalla annettujen säännösten mukaisesti. Henkilökortissa on lisäksi sähköisen asioinnin mahdollistava siru.

Henkilökorttia haetaan sähköisesti ta ...

Toimi näin

Henkilökorttia on helpointa hakea poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Hakemuksen voi tehdä myös poliisiasemalla tai poliisin palvelupisteessä.

  1. Käy kuvattavana valokuvaamossa, joka lähettää passikuvasi sähköisesti poliisille.
  2. Täytä hakemus poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Liitä hakemukseen kuvatunnus, jonka sait valokuvaamosta. Maksa hakemus verkossa.
  3. Sähköinen hakemus riittää joissakin tapauksissa sellaisenaan. Osassa tapauksista pelkkä hakemus ei riitä, vaan hakijan täytyy käydä lisäksi poliisin lupapalvelupisteessä tunnistettavana, ennen kuin hakemus voidaan käsitellä. Järjestelmä kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi, tarvitaanko tunnistuskäynti. Jos käynti tarvitaan, hakemus käsitellään vasta, kun tulet palvelupisteeseen. Vältyt jonottamiselta varaamalla ajan poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.
  4. Alle 18-vuotiaalta vaaditaan kaikkien huoltajien kirjallinen suostumus (alaikäisen matkustusoikeudetonta henkilökorttia voi hakea ilman suostumusta)
  5. 18- 30-vuotiaalla miehellä on oltava todistus siitä, että asevelvollisuus ei ole esteenä henkilökortin myöntämiselle

Valmis henkilökortti toimitetaan suljetussa kirjekuoressa valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen.

Valmista henkilökorttia noudettaessa on todistettava henkilöllisyys ja esitettävä lähetystunnus. Voit näyttää lähetystunnuksen esimerkiksi puhelimesi näytöltä, noutoilmoituksen tulosteesta tai käsin itse kirjoittamaltasi lapulta.

Lisätietoja tavallisen henkilökortin, alaikäisen henkilökortin, väliaikaisen henkilökortin sekä ulkomaalaiselle myönnettävän henkilökortin hakemisesta poliisin verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Hakemuksen voi tehdä kokonaan myös poliisin lupapalvelupisteessä, mutta verkossa tehty hakemus on halvempi ja nopeampi. Halvempi hinta on voimassa, vaikka sähköinen hakemus vaatisikin tunnistuskäynnin. Sähköistä hakemusta ei saa lähetettyä ilman sähköistä kuvaa, joka on toimitettu suoraan valokuvaamosta poliisille. Sähköistä kuvaa voi käyttää myös siinä tapauksessa, että teet hakemuksen kokonaan lupapalvelupisteessä.

Henkilökortin hakijalta otetaan sormenjälkilukijalla kaksi sormenjälkeä. Sormenjälkiä ei oteta alle 12-vuotiailta eikä henkilöltä, joka hakee sellaista henkilökorttia, joka ei kelpaa matkustamiseen (ulkomaalaisen henkilökortti, alaikäisen henkilökortti tai väliaikainen henkilökortti).

Kun henkilökorttia käytetään, siihen merkityn nimen ja henkilötunnuksen on oltava ajan tasalla. Uusi henkilökortti on haettava esimerkiksi silloin, kun sukunimi vaihtuu avioliiton seurauksena.

Henkilöllä voi olla hallussaan vain yksi voimassa oleva henkilökortti. Uuden henkilökortin saamisen jälkeen vanha kortti raukeaa, vaikka siihen merkittyä voimassaoloaikaa olisikin vielä jäljellä.

Asevelvolliselle myönnetään henkilökortti enintään sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 28 vuotta, ellei hän osoita, ettei maanpuolustusvelvollisuus ole esteenä henkilökortin antamiselle.

Jos haet henkilökorttia yhtä aikaa passin kanssa, kortista veloitetaan normaalia pienempi maksu. Tämä pätee sekä verkossa että palvelupisteessä asioitaessa.

Sähköisesti ei voi hakea väliaikaista henkilökorttia.


Voimassaoloaika

Henkilökortti on normaalisti voimassa enintään viisi vuotta.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Poliisi

Palvelusta vastaa

Poliisi
Tekstistä vastaa: Poliisi
Päivitetty: 6.2.2024