suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Viitasaaren kaupunki

Etuosto-oikeuden käyttämättä jättäminen

  • Palvelu
  • Viitasaari
  • Julkinen palvelu

Maanmittauslaitokselta on haettava kiinteistölle lainhuuto 6 kk:n kuluessa kiinteistökaupan vahvistamispäivämäärästä lukien.

Maamittauslaitos voi jättää hakemuksen ns. lepäämään kolmen (3) kuukauden ajaksi ja odottamaan mahdollista kunnan etuostolain sallimaa etuosto-oikeutta.

Kunta voi tarvittaessa käyttää etuosto-oikeutta maanhankintaan erityistapauksissa. Etuosto-oikeus tarkoittaa kunnan oikeutta lunastaa kahden osapuolen vastikkeellisessa kaupassa kohteena oleva kiinteistö myyjän ja ostajan sopimasta hinnasta.

Kunnan tulee ilmoittaa myyjälle, ostajalle ja kirjaamisviranomaiselle etuosto-oikeuden käyttämisestä kolmen kuukauden kuluessa kaupasta. Tämän jälkeen kunnan oikeus etuosto-oikeuden käyttämiseen poistuu ja ostajalla on mahdollisuus saada saantonsa kirjatuksi (lainhuuto) maanmittaustoimistossa. Ostaja voi halutessaan pyytää erillisen päätöksen siitä, ettei kaupunki käytä etuosto- oikeuttaan. Muussa tapauksessa etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä ei ilmoiteta.

Toimi näin

Kopio kauppakirjasta tai sen luonnoksesta lähetetään kaupungin arkistosihteerille ja pyydetään päätös kunnan etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä.

Kenelle ja millä ehdoin

Etuosto-oikeutta voi käyttää, jos kohteen pinta-ala on yli 5 000m² tai jos kaupan osapuolena ei ole valtio tai sen laitos. Etuosto-oikeutta ei voi käyttää, jos kyseessä on sukulaisluovutus tai pakkohuutokauppa tai jos kohde sijaitsee yhdyskuntarakentamiseen, virkistys- ja suojelutarkoitukseen osoitetulla alueella.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaViitasaaren kaupunki
Palvelusta vastaaViitasaaren kaupunki
Alue Viitasaari
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Viitasaaren kaupunki
Päivitetty: 16.1.2020