suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Viitasaaren kaupunki

Etuosto-oikeuden käyttämättä jättäminen

  • Palvelu
  • Viitasaari
  • Julkinen palvelu

Kunta voi tarvittaessa käyttää etuosto-oikeutta maanhankintaan erityistapauksissa. Etuosto-oikeus tarkoittaa kunnan oikeutta lunastaa kahden osapuolen vastikkeellisessa kaupassa kohteena oleva kiinteistö myyjän ja ostajan sopimasta hinnasta.

Kunnan tulee ilmoittaa myyjälle, ostajalle ja kirjaamisviranomaiselle etuosto-oikeuden käyttämisestä kolmen kuukauden kuluessa kaupasta. Tämän jälkeen kunnan oikeus etuosto-oikeuden käyttämiseen poistuu ja ostajalla on mahdollisuus saada saantonsa kirjatuksi (lainhuuto) maanmittaustoimistossa. Ostaja voi halutessaan pyytää erillisen päätöksen siitä, ettei kaupunki käytä etuosto- oikeuttaan. Muussa tapauksessa etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä ei ilmoiteta.

Toimi näin

Lähetä kopio kauppakirjasta tai sen luonnoksesta kaupungin tiedonhallintasihteerille ja pyydä päätöstä kunnan etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä.

Kenelle ja millä ehdoin

Kunta voi käyttää etuosto-oikeutta, jos kohteen pinta-ala on yli 5 000m² tai jos kaupan osapuolena ei ole valtio tai sen laitos. Etuosto-oikeutta voi myös käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten. Etuosto-oikeutta ei voi käyttää, jos kyseessä on sukulaisluovutus tai pakkohuutokauppa.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaViitasaaren kaupunki
Palvelusta vastaaViitasaaren kaupunki
Alue Viitasaari
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Viitasaaren kaupunki
Päivitetty: 22.4.2022