suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Poliisi

Alkolukolla valvottu ajo-oikeus

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Alkolukko on laite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos kuljettajan uloshengitysilman alkoholipitoisuus ylittää sallitun rajan.

Alkolukkoajokortti (alkolukolla valvottu ajo-oikeus) voidaan myöntää henkilölle, joka on epäiltynä rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta alkoholin takia tai syyllistynyt näihin rikoksiin.

Ajokorttiin voidaan myös ennaltaehkäisevänä toimena liittää ...

Toimi näin

Pyyntö valvotun ajo-oikeuden saamiseksi esitetään poliisille. Alkolukolla valvottua ajo-oikeutta voi pyytää jo esitutkinnan aikana, vaikka rikosasiaa ei olisi vielä ratkaistu. Jos esitutkinnan perusteella on ilmeistä, että ajokielto määrätään ehdollisena, poliisi voi määrätä valvotun ajo-oikeuden jo ennen ajokieltopäätöksen tekemistä.

Valvottavan on käytävä lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön luona keskustelemassa päihteiden käytöstä, niiden vaikutuksesta terveyteen sekä hoitomahdollisuuksista. Valvottavan on pyydettävä käynnistä todistus, josta ilmenee käynnin tarkoitus. Todistus toimitetaan poliisille.

Poliisi lisää erityisehdon ja antaa väliaikaisen ajokortin, minkä jälkeen valvottavan tulee hakea Ajovarman palvelupisteestä uutta ajokorttia, johon on merkitty poliisin lisäämä erityisehto.

Valvotun ajo-oikeuden koeajan päätyttyä henkilö voi noutaa poliisilta vanhan ajokorttinsa takaisin, jolloin päättyy myös alkolukon käyttövelvollisuus. Ajoneuvo on muutoskatsastettava myös alkolukon poistamisen jälkeen.

Kenelle ja millä ehdoin

Jos henkilö on epäiltynä rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta tai on syyllistynyt näihin rikoksiin, hän voi pyytää alkolukolla valvottua ajo-oikeutta. Valvottuun ajo-oikeuteen voidaan määrätä vain sellainen rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta epäilty, jonka rattijuopumus johtuu alkoholin nauttimisesta. Valvottua ajo-oikeutta ei voida määrätä, jos henkilö on muusta syystä ajokiellossa tai hänen vakinainen asuinpaikkansa ei ole Suomessa.

Valvotun ajo-oikeuden koeajan päätyttyä henkilö voi noutaa poliisilta vanhan ajokorttinsa takaisin, jolloin päättyy myös alkolukon käyttövelvollisuus. Ajoneuvo on muutoskatsastettava myös alkolukon poistamisen jälkeen.


Voimassaoloaika

Valvottu ajo-oikeus alkaa, kun ajokortti tai väliaikainen ajokortti annetaan valvottavalle ja päättyy poliisin määräämän koeajan päättymispäivänä.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Poliisi

Palvelusta vastaa

Poliisi
Tekstistä vastaa: Poliisi
Päivitetty: 26.3.2024