suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Työttömyys

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Oikeus terveys- ja kuntoutuspalveluihin

Hakeudu terveydenhuoltoon

Jos koet työkykysi heikentyneen sairauden takia, hakeudu hyvinvointialueesi terveyspalveluihin selvittämään terveydentilaasi ja kuntoutustarvettasi. Terveydenhuollossa lääkäri arvioi työkykyäsi ja voi kirjoittaa sinulle lääkärinlausunnon, jossa suositellaan sinulle sopivaa kuntoutusta. Myös työttömien terveystarkastuksessa ja monialaisessa yhteispalvelussa voidaan arvioida työkykyäsi ja ohjata sinut kuntoutukseen.

Päivitetty: 27.12.2022

Kysy työttömän terveystarkastuksesta

Työttömänä sinulla on oikeus työttömän terveystarkastukseen.

Tarkastuksesta on hyötyä varsinkin silloin, kun tarvitset TE-toimistolle tai kuntasi työllisyyspalveluille arvion työkyvystäsi sellaisiin töihin, joita olet aiemmin tehnyt. Terveydenhoitaja tai lääkäri voi arvioida, estääkö tai rajoittaako nykyinen terveydentilasi aiempien työtehtäviesi tekemistä. Esimerkiksi selkävaivat voivat rajoittaa sinua nostamasta raskaita esineitä.

Joillain hyvinvointialueilla voit varata itse ajan terveystarkastukseen, mutta joillain hyvinvointialueilla tarvitset lähetteen TE-toimistosta, kuntasi työllisyyspalveluista tai hyvinvointialueesi sosiaalihuollosta.

Päivitetty: 27.12.2022

Selvitä oikeutesi ammatilliseen kuntoutukseen

Jos sinulla ei ole ammattia tai et pysty työskentelemään entisessä tai nykyisessä ammatissasi, voit selvittää sinulle sopivaa ammattialaa tai saada tukea työelämään palaamiseen ammatillisen kuntoutuksen avulla. Kuntoutus voi sisältää tilanteesi selvittelyä, työkokeilua, työhönvalmennusta tai koulutusta. Kuntoutuksen aikana toimeentuloasi voidaan turvata kuntoutusrahalla.

Selvitä oikeutesi ammatilliseen kuntoutukseen ensiksi työeläkelaitoksestasi ja sen jälkeen tarvittaessa Kelasta. Toimi annettujen ohjeiden mukaan.

Jos pääset ammatilliseen kuntoutukseen, ilmoita siitä TE-toimistoon tai kuntasi työllisyyspalveluihin.

Päivitetty: 29.4.2022

Selvitä oikeutesi muihin kuntoutuspalveluihin

Voit saada kuntoutusta, jos sinulla on esimerkiksi

  • fysiologinen sairaus, kuten selkäsairaus
  • mielenterveysongelma, kuten masennus
  • neuropsykiatrinen häiriö, kuten ADHD
  • oppimisvaikeus, kuten lukihäiriö
  • jokin kehitysvamma, joka rajoittaa elämääsi.

Kuntoutuksessa saat tietoa ja tukea siihen, miten selviät sairautesi kanssa, esimerkiksi:

  • Jos sinulla on selkäsairaus, voit saada fysioterapiaa ja neuvontaa perusterveydenhuollosta. Jos selkävaivasi pitkittyvät, voit hakeutua Kelan selkäoireisille tarkoitetuille kuntoutuskursseille. 
  • Jos sinulla on masennusta, sen hoito kuuluu perusterveydenhuollolle. Jos masennuksesi jatkuu hoidosta huolimatta, terveydenhuolto voi ohjata sinut tarvittaessa Kelan kuntoutuspsykoterapiaan.

Jotta voit saada Kelan kuntoutusta, tarvitset lääkäriltä lausunnon sairauden tai vamman aiheuttamasta kuntoutustarpeesta.

Tutustu Kelan Kuntoutuksen pikaoppaaseen.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 27.12.2022

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista