suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Läheisen kuolema

Tuet ja etuudet lapselle

Lapseneläke

Lapseneläke on osa perhe-eläkettä ja sitä maksavat työeläkelaitos ja Kela. Jos lapsen vanhemmalle ei ollut kertynyt työeläkettä, lapseneläkettä maksaa ainoastaan Kela.

Työeläkelaitokset maksavat lapseneläkettä alle 20-vuotiaalle. Eläke perustuu työeläkkeeseen.

Kela maksaa lapseneläkettä alle 18-vuotiaalle, jos hänen äitinsä, isänsä tai muu huoltajansa kuolee. Jos nuori opiskelee, Kela jatkaa perusmäärän maksamista, kunnes nuori täyttää 21 vuotta. Tätä yli 18-vuotiaalle opiskelijalle maksettavaa eläkettä kutsutaan koululaiseläkkeeksi ja sitä pitää hakea erikseen.

Myös biologisen vanhemman kuoleman jälkeen syntynyt lapsi saa lapseneläkettä. Jos lapsen vanhemmat eivät olleet avioliitossa, on isyys vahvistettava ensin.

Jos lapsen vanhempi on asunut tai työskennellyt ulkomailla, lapsi voi saada perhe-eläkettä myös niistä maista.

Päivitetty: 31.1.2024

Mitä muita tukia lapsi voi saada?

Kun vanhempi kuolee, sillä voi olla vaikutusta esimerkiksi seuraaviin tukiin ja etuuksiin:

 • lapsilisä
 • elatusapu tai -tuki (underhållsbidrag eller -stöd, child support or maintenance allowance)
 • opintotuki
 • yleinen asumistuki
 • työmarkkinatuki
 • toimeentulotuki.

Jos toinen vanhempi jää alaikäisten lasten yksinhuoltajaksi, voi Kelasta saada yksinhuoltajakorotuksen lapsilisään.

Tarkista Kelasta, mitä tukia on mahdollista saada tai miten käy jo aiemmin myönnetyille etuuksille.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 12.5.2023

Vakuutuskorvaukset lapselle

Jos lapsen vanhempi oli kuollessaan työikäinen ja töissä tai sairauslomalla, voi alle 22-vuotiaalle lapselle hakea kertakorvausta työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen perusteella.

Eri työnantajat voivat käyttää ryhmähenkivakuutuksesta eri nimityksiä:

Muiden työnantajien palveluksessa olleiden ryhmähenkivakuutuskorvaukset haetaan Työntekijäin ryhmähenkivakuutuspoolistaAvautuu uuteen ikkunaan..

Jos lapsen vanhempi kuoli työtapaturmassa tai ammattitautiin, voi alle 18-vuotias sekä 18-24-vuotias opiskelija saada lapseneläkettä työnantajan ottamasta tapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta. Lue lisää korvauksista Tapaturmavakuutuskeskuksen verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Vanhemman kuolinsyyn perusteella lapselle voidaan hakea perhe- tai huoltoeläkettä sekä muita korvauksia seuraavista vakuutuksista:

 • tapaturmavakuutus
 • liikennevakuutus
 • sotilastapaturmavakuutus
 • sotilasvammavakuutus
 • potilasvahinkovakuutus.

Vanhemmalla on voinut olla myös muita vakuutuksia, joiden kautta lapsi saattaa olla oikeutettu korvauksiin. Tällaisia vakuutuksia ovat esimerkiksi henkivakuutus ja matkustajavakuutus.

Jos lapsi saa edellä mainittujen vakuutusten kautta eläkettä, hän ei välttämättä saa perhe-eläkkeen täydennysmäärää Kelasta eikä lapseneläkettä työeläkelaitokselta. Vakuutuskorvauksilla voi olla vaikutusta myös työeläkkeen määrään.

Hae eläkettä ja korvauksia suoraan vakuutuksen myöntäjältä.

Päivitetty: 12.5.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista