suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Valtuuksien antaminen henkilönä

Täysi-ikäinen voi valtuuttaa toisen hoitamaan omia asioitaan, jos hänellä on suomalainen henkilötunnus tai voimassa oleva ja vahvistettu ulkomaalaisen tunniste (UID) ja käytössä Finnish Authenticator -sovellus. Edunvalvontaan määrätyillä on joitakin rajoituksia valtuuttamiseen liittyen. Lue lisää siitä, miten edunvalvontaan määrääminen vaikuttaa valtuuksiinAvautuu uuteen ikkunaan..

Alaikäisen väestörekisteriin merkityt huoltajat voivat yhdessä valtuuttaa toisensa tai valitsemansa henkilön hoitamaan alaikäisen asioita yksin. Jos lapsella on turvakielto, valtuudet voidaan useimmissa tapauksissa rekisteröidä hakemuksen perusteella.

Kun valtuudet on annettu, valtuuden saanut henkilö, yritys, yhdistys tai muu yhteisö (valtuutettu) voi hoitaa valtuuden antaneen henkilön asioita Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävissä palveluissa. Voit antaa niin monta valtuutta kuin haluat ja niin monelle kuin haluat. 

Toinen henkilö, yritys tai yhteisö voi myös pyytää sinulta asiointivaltuutta, jolloin annat valtuuden hyväksymällä valtuuspyynnön.

Tutustu myös:


Päivitetty: 26.2.2024