suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Vapaaehtoistoiminta

Kaikilla on oikeus osallistua vapaaehtoistoimintaan eli yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtävään vastikkeettomaan vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoistoiminnan järjestäjä voi olla esimerkiksi rekisteröity yhdistys, kunta, hyvinvointialue, valtio, yritys, seurakunta tai muu yhteisö.

Vapaaehtoistoiminta merkitsee tuhansille suomalaisille merkityksellistä tekemistä, yhdessäoloa ja uusien taitojen oppimista. Vapaaehtoistoiminta on tärkeä osa yhteiskuntaa ja merkittävä toimintakyvyn, hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisääjä.

Katso aiheeseen liittyvät sisällöt:

Näin osallistut vapaaehtoistoimintaan

Vapaaehtoistyö on luonteeltaan yleishyödyllistä toimintaa, josta ei lähtökohtaisesti saa rahallista korvausta.

Näin järjestät vapaaehtoistoimintaa

Vapaaehtoistoiminta on yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtävää vastikkeetonta työtä, josta ei lähtökohtaisesti saa rahallista korvausta.

Talkoiden järjestäminen ja talkootyö

Talkoilla autetaan sukulaista, tuttavaa tai naapuria, hoidetaan oman taloyhtiön asioita tai tuetaan esimerkiksi urheiluseuran toimintaa.

Varainhankinta ja arpajaiset

Vapaaehtois- tai talkootyöpohjalta toimivat yhteisöt voivat kerätä toimintaansa varoja omalla työllään tai esimerkiksi arpajaisilla.

Vapaaehtoistoiminnan verotus ja kulujen korvaus

Vapaaehtoistoiminnan tai kulukorvausten verotus määritellään usein tapauskohtaisesti.

Yleisötilaisuuden järjestäjän muistilista

Monista yleisötapahtumista pitää ilmoittaa viranomaisille etukäteen. Tarkista listasta, mitä tapahtuman järjestäminen voi edellyttää.