Tilinpäätös
Tilinpäätöksestä näet yrityksesi tilikauden tuloksen ja varallisuustilanteen. Sen pakollisuuteen ja laajuuteen vaikuttavat yrityksesi koko, yhtiömuoto ja toimiala. Tilinpäätös sisältää ainakin tuloslaskelman, taseen, liitetiedot sekä kirjanpito- ja aineistoluettelon. Kaupparekisteriin päätyvät tilinpäätöstiedot ovat julkisia.
Tilinpäätös on tilikauden päätteeksi tehtävä laskelma, joka kertoo yrityksesi tuloksen ja varallisuustilanteen. Se perustuu yrityksesi tilikauden kirjanpitoon. Erikokoisilla yrityksillä on erilaiset tilinpäätössäädökset, joihin vaikuttaa yhtiömuodon lisäksi toimiala. Vaikka yrityksesi tilinpäätöksen laatisikin ammattilainen, sinä yrittäjänä vastaat tilinpäätöksen oikeellisuudesta.
Jos sinulla on osake-, kommandiitti- tai avoin yhtiö tai osuuskunta, laadi tilinpäätös jokaiselta tilikaudelta.
Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, tee tilinpäätös, jos kaksi seuraavista ehdoista täyttyy sekä päättyneellä että sitä edeltäneellä tilikaudella:
- yrityksesi liikevaihto on yli 700 000 euroa
- yrityksesi taseen loppusumma on yli 350 000 euroa
- yrityksesi palveluksessa on keskimäärin yli 10 henkilöä.
Vaikka et olisi velvollinen laatimaan tilinpäätöstä, sinun tulee kuitenkin laatia laskelma yrityksesi tuloksesta ja nettovarallisuudesta verotusta varten. Niinpä saattaa olla järkevää laatia samalla tilinpäätös, jota voit hyödyntää rahoittajien ja eri viranomaisten suuntaan.
Kokoa yrityksesi tilinpäätös seuraavista asiakirjoista:
- tuloslaskelma, joka kertoo yrityksesi tuloksen
- tase, joka kuvaa yrityksesi taloudellista asemaa tilinpäätöspäivänä
- rahoituslaskelma – ei pakollinen, jos yrityksesi on pieni
- liitetiedot, joiden laajuus ja sisältövaatimukset riippuvat yrityksesi koosta ja yhtiömuodosta
- toimintakertomus – ei pakollinen, jos yrityksesi on pieni
- kirjanpito- ja aineistoluettelo, joka kuvaa yrityksesi kirjanpidot, tositelajit ja niiden säilyttämistavat
- tilintarkastajan tilinpäätösmerkintä – ei pakollinen, jos yrityksesi on pieni.
Pidä huoli, että kaikki tilinpäätösasiakirjat on laadittu yritystäsi koskevien säädösten mukaisiksi. Tutustu säädöksiin omatoimisesti tai pyydä apua kirjanpitäjältäsi tai oman seutusi kehittämisyhtiöltä.
Säilytä tilinpäätösasiakirjat ja kirjanpidot vähintään kymmenen vuotta tilikauden päättymisen jälkeen. Säilytä tositteet sekä muu mahdollinen liiketapahtumia varmentava aineisto vähintään kuusi vuotta sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt.
Liitetiedot täydentävät niitä tilinpäätöstietoja, jotka on esitetty laskelmina. Liitetietojen laajuus ja sisältövaatimukset riippuvat yrityksesi koosta ja yhtiömuodosta.
Kuvaa liitetiedoissa muun muassa tilinpäätöksen esittämistapaa ja laadintaperiaatteita sekä tarkenna tuloslaskelman ja taseen eriä. Anna lisäksi muita tietoja, jotka eivät ilmene laskelmista. Tällaisia tietoja voivat olla esimerkiksi yrityksesi henkilöstön lukumäärä, poistot, oman pääoman muutokset sekä yrityksesi antamat vakuudet.
Jos yrityksesi on pieni, ilmoita liitetiedoissa myös sellaisia tietoja, jotka suuremmilla yrityksillä kerrotaan toimintakertomuksessa. Tällaisia tietoja ovat tilikauden jälkeiset olennaiset tapahtumat, omien osakkeiden hankinnat ja luovutukset sekä muut sellaiset tiedot, jotka ovat tarpeen oikean ja riittävän kuvan muodostamiseksi yrityksesi toiminnasta.
Laadi tilinpäätös paperisena tai sähköisenä neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Käytä tilinpäätöksen kielenä suomea tai ruotsia ja rahayksikkönä euroa. Noudata tilinpäätöksessä suoriteperustetta, jolloin tuotteen toimituspäivä ratkaisee, mille tilikaudelle tapahtuma kirjataan.
Esitä tilinpäätöksessä tuloslaskelmasta, taseesta ja mahdollisesta rahoituslaskelmasta vertailutiedot edelliseltä tilikaudelta. Laadi tilinpäätöksestä myös tase-erittelyt, joissa erittelet tilien sisällön. Esimerkiksi Myyntisaamiset-tilin erittely kertoo, mistä lähettämistään laskuista yrityksesi ei ole saanut rahaa tilinpäätökseen mennessä.
Päivää ja allekirjoita tilinpäätös ja mahdollinen toimintakertomus. Tase-erittelyt päivää ja allekirjoittaa niiden laatija.
Jos sinulla on osakeyhtiö, hyväksytä tilinpäätös yhtiökokouksessa. Jos yrityksesi on kommandiitti- tai avoin yhtiö, tilinpäätöksen hyväksyvät vastuunalaiset yhtiömiehet. Pidä tilinpäätöksen hyväksyvä kokous kuuden kuukauden sisällä tilinpäätöksen laatimisesta.
Tilinpäätöstiedot ovat julkisia; kuka tahansa voi tilata ne maksua vastaan kaupparekisteristä. Poikkeuksena ovat tase-erittelyt.
Jos sinulla on osakeyhtiö tai osuuskunta, ilmoita tilinpäätöstiedot veroilmoituksen yhteydessä Verohallinnolle, joka välittää ne kaupparekisteriin. Ilmoita tiedot, vaikka yrityksesi ei olisikaan toiminnassa. Jos laiminlyöt ilmoittamisen, Patentti- ja rekisterihallitus saattaa poistaa yrityksesi kaupparekisteristä, vaikka yrityksesi olisi toiminnassa.
Pidä huoli, että tiedot menevät kaupparekisteriin kahden kuukauden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamisesta. Jos tiedot ovat myöhässä, joudut maksamaan vajaan sadan euron käsittelymaksun.
Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja tai sinulla on kommandiitti- tai avoin yhtiö, sinun ei yleensä tarvitse ilmoittaa tilinpäätöstietojasi. Ilmoita ne kuitenkin Patentti- ja rekisterihallitukselle kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, jos kaksi seuraavista ehdoista on täyttynyt päättyneellä tai sitä edeltäneellä tilikaudella:
- yrityksesi liikevaihto on yli 12 000 000 euroa
- yrityksesi taseen loppusumma on yli 6 000 000 euroa
- yrityksesi palveluksessa on keskimäärin yli 50 henkilöä.