suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eläketurvakeskus

Yrittäjien työeläkevakuuttamisen valvonta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kun aloitat aktiivisen yritystoiminnan, saat Eläketurvakeskukselta tiedotekirjeen. Kirjeessä ohjeistetaan, miten pakolliset yrittäjän YEL-vakuutus ja työntekijöiden eläkevakuutukset tulee hoitaa. Näin halutaan varmistaa, että lakisääteinen eläkevakuutus ei unohdu yrityksen perustamiskiireissä.

Tiedotekirje vakuuttamisohjeineen lähetetään yrittäjille tai yrityksille, jotka rekisteröityvät Verohallinnon rekisteriin arvonlisäverovelvollisiksi. Kirjettä ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan, vaan eläkeasiat on hyvä selvittää etukäteen jo yritystoiminnan aloittamista suunnitellessa.

Toimi näin

Järjestä eläkevakuutus haluamastasi työeläkeyhtiöstä tai eläkekassasta, jos alallasi toimii sellainen. Lakisääteistä yrittäjän eläkelain mukaista eläkevakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla vakuutuksilla.

Maatalousyrittäjän ja apurahansaajan eläkevakuuttamista eli MYEL-eläkevakuutuksia hoitaa Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela.

Jos yrittäjä ei ole ottanut itselleen YEL-vakuutusta, Eläketurvakeskus kehottaa häntä kohtuullisessa ajassa korjaamaan laiminlyönnin. Yrittäjä voi ottaa vakuutuksen taannehtivasti kuluvalle ja kolmelle edelliselle vuodelle. Tätä varhemmalta ajalta ei eläketurvaa ole jälkikäteen mahdollista kartuttaa.

Jos yrittäjä ei noudata saamaansa kehotusta, Eläketurvakeskus ottaa yrittäjän puolesta ja kustannuksella YEL-vakuutuksen työeläkevakuutusyhtiöstä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEläketurvakeskus
Palvelusta vastaaEläketurvakeskus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Eläketurvakeskus
Päivitetty: 4.3.2022