suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eläketurvakeskus

Yrittäjän eläketurva YEL

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Yrittäjänä huolehdit pakollisesta eläketurvastasi itse. YEL-eläkevakuutus turvaa toimeentulosi, jos yrittäjätoiminta päättyy työkyvyttömyyden tai ikääntymisen vuoksi. Omaisilla on perhe-eläketurva yrittäjän kuoleman jälkeen.

Yrittäjäksi katsotaan henkilö, jonka työskentely ei tapahdu työ- tai virkasuhteessa. Eläkemaksut ja tulevan eläkkeesi määrä riippuvat YEL-työtulosta. Vahvistetun työtulon mukaan lasketaan sairausvakuutuksen päivärahat ja vapaaehtoisen työtapaturmavakuutuksesi korvaukset. Lisäksi työtulo vaikuttaa työttömyysturvaan ja toimeentuloon vanhempainvapailla.

Pelkkä yrityksen omistaminen ei riitä yrittäjäeläkevakuutuksen perusteeksi, sillä eläkevakuutus edellyttää työntekoa. Omistussuhde ja erilaiset yhtiömuodot saattavat kuitenkin vaikuttaa yhtiössä työskentelevän eläkevakuutukseen.

YEL koskee myös ulkomaalaista yrittäjää, joka harjoittaa yrittäjätoimintaa Suomessa.

Vanhuuseläkkeen rinnalla tapahtuvan yrittäjätoiminnan vakuuttaminen on vapaaehtoista.

Toimi näin

Jos yrittäjän eläkelain (YEL) mukaiset edellytykset täyttyvät, tarvitset vakuutuksen, vaikka työskentelisit yrittäjänä sivutoimisesti tai kausiluonteisesti. Eli samat säännöt koskevat myös kevytyrittäjää tai itsensä työllistäjää.

Sinun täytyy ottaa itsellesi yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus, jos

  • olet 18–69-vuotias (vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta)
  • teet työtä yrityksessä
  • yrittäjätoimintasi on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta 18 ikävuoden täyttämisen jälkeen
  • arvioitu työtulosi on vähintään 8 261,71 euroa vuodessa (vuonna 2022).

Järjestä eläkevakuutus haluamastasi työeläkeyhtiöstä tai eläkekassasta, jos alallasi toimii sellainen. Ota eläkevakuutus kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta. Lakisääteistä yrittäjän eläkelain mukaista eläkevakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla vakuutuksilla.

Yrittäjä järjestää työeläketurvan myös palkkaamilleen työntekijöille.

Maatalousyrittäjän ja apurahansaajan eläkevakuuttamista eli MYEL-eläkevakuutuksia hoitaa Maatalous-yrittäjien eläkelaitos Mela.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEläketurvakeskus
Palvelusta vastaaEläketurvakeskus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Eläketurvakeskus
Päivitetty: 22.2.2022