suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Raision kaupunki

Yksityinen perhepäivähoito

  • Palvelu
  • Raisio
  • Julkinen palvelu

Raisiossa toimii noin 20 yksityistä perhepäivähoitajaa. Yhdellä perhepäivähoitajalla voi olla neljä kokopäivähoitoa ja yksi osapäivähoitoa tarvitseva lapsi, joka on joko esiopetusikäinen tai koululainen. Perhepäivähoitajan omat alle kouluikäiset lapset lasketaan ryhmään mukaan.

Kela maksaa yksityisen hoidon tukea varhaiskasvatusoikeuden laajuuden mukaisesti. Raisio maksaa lakisääteiseen yksityisenhoidon tukeen kuntalisää.

Toimintaa valvovat kunnassa perhepäivähoidonohjaajat.

Toimi näin

Hoitopaikkaa haetaan suoraan yksityiseltä hoitajalta tai ryhmäperhepäivähoitokodista.

Yksityisen hoidon tukihakemukset tehdään Kelalle, joka myös tekee päätökset tuesta.

Uusien hoitajien osalta Kelan vaatima hyväksyntä palveluntuottajaksi haetaan perhepäivähoidon ohjaajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoa voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen.

Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada päivähoitoa, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voida muuten järjestää.

1. Täysimääräinen kuntalisä maksetaan lapsista, jotka ovat oikeutettuja laajempaan varhaiskasvatukseen (yli 20 tuntia/viikko). Kuntalisä on yli 3-vuotiaasta 260€/kk ja alle 3-vuotiaasta 290€/kk.

2. Alhaisempaa kuntalisää maksetaan lapsista, jotka ovat oikeutettuja varhaiskasvatukseen enintään 20 tuntia viikossa. Kuntalisä on yli 3-vuotiaasta 130€/kk ja alle 3-vuotiaasta 145€/kk.

3. Kuntalisää ei makseta perusopetuslaissa tarkoitettuun esiopetukseen osallistuvasta lapsesta.

4. Kuntalisää ei makseta, mikäli perheelle maksetaan vanhempainpäivärahaa (äitiysraha ja erityisäitiysraha, isyysraha, vanhempainraha ja osittainen vanhempainraha).

Palvelu on maksullinen.

Lapsen vanhemmat tekevät yksityisen perhepäivähoitajan kanssa sopimuksen hoitopalvelusta ja sen maksusta. Perhe voi hakea Kelasta lakisääteistä yksityisen hoidon tukea.

Yksityinen perhepäivähoitaja määrittelee hoitomaksun itsenäisesti.

Tausta ja lainsäädäntö

Voit hakea lapsellesi hoitopaikkaa yksityisestä perhepäivähoidosta. Yksityinen perhepäivähoitaja on yrittäjä, joka hoitaa lapsia tavallisesti omassa kodissaan. Ryhmässä voi olla neljä kokopäivähoitoa ja yksi osapäivähoitoa tarvitseva lapsi, joka on joko esiopetusikäinen tai koululainen. Perhepäivähoitajan omat alle kouluikäiset lapset lasketaan ryhmään mukaan. Viranomaiset valvovat yksityistä perhepäivähoitoa.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelusta vastaaRaision kaupunki
Alue Raisio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Raision kaupunki
Päivitetty: 1.4.2020