suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Yhteiset alueet ja niihin liittyvät toimenpiteet

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Osa maa- ja vesialueista on jätetty aikanaan jakamatta eli ne on jätetty kiinteistöjen yhteisiksi alueiksi. Yhteiset maa-alueet ovat yleensä venevalkamia, hiekan- tai turpeenottopalstoja tai vastaavia ja niissä on usein vain muutamia osakaskiinteistöjä. Yhteisellä vesialueella osakaskiinteistöjä voi olla satoja. Osakkaat muodostavat osakaskunnan, joka voi olla järjestäytynyt tai järjestäytymätön. ...

Toimi näin

Hae toimitusta Asiointipalvelussa: valitse ensin kiinteistö ja mitä toimitusta haet, täytä sitten hakemuksen tiedot ja liitä hakemukseen mahdolliset liitteet.

Voit hakea toimitusta myös paperisella hakemuslomakkeella, jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Asiointipalvelua.

Kenelle ja millä ehdoin

Yhteisen alueen omistaja on oikeutettu saamaan osuutensa erotetuksi, jos erottaminen ei aiheuta muille osakkaille merkittävää haittaa. Yhteisen vesialueen osalta lisäedellytyksenä on, että jakamiseen on erityinen syy. Jaolla ei voi erottaa koski- tai yhteismetsäosuutta.

Oman kiinteistön liittäminen olemassa olevaan yhteismetsään edellyttää sopimusta yhteismetsän kanssa. Uuden yhteismetsän perustaminen edellyttää perustamissopimusta ja ehdotusta yhteismetsän ohjesäännöksi muiden tulevien osakaskiinteistöjen omistajien kanssa.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Maanmittauslaitos

Palvelusta vastaa

Maanmittauslaitos
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 19.7.2023