suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pieksämäen kaupunki

Varhaiskasvatus yksityisessä päiväkodissa

  • Palvelu
  • Pieksämäki
  • Julkinen palvelu

Yksityinen varhaiskasvatus on osa kaupungin tukemaa ja valvomaa varhaiskasvatuksen kokonaisuutta.

Kun pohdit lapsesi varhaiskasvatuksen aloittamista, niin sinun kannattaa tutustua myös Pieksämäen kaupungin alueella toimivien yksityisten päiväkotien tarjoamiin palveluihin. Näihin pohdintoihin saat apua tarvittaessa varhaiskasvatuksen palveluohjauksessa työskenteleviltä palveluesimiehiltä.

Yksity ...

Toimi näin

Hae lapsellesi varhaiskasvatuspaikkaa varhaiskasvatuksen sähköisellä hakemuksella. Paperisia hakemuksia saa päiväkodeista ja Perheiden Hermannista. Hakemukseen merkitään toivomus varhaiskasvatuspaikasta.

Jätä hakemuksesi neljä (4) kuukautta ennen toivomaasi aloitusaikaa. Jos työllistyt äkillisesti tai saat opiskelupaikan lyhyellä varoitusajalla, jätä hakemus viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kuin lapsesi tarvitsee paikan. Palveluesimies käsittelee jättämäsi hakemuksen ja on sinuun yhteydessä, kun lapsellesi löytyy sopiva varhaiskasvatuspaikka. Voit myös tiedustella vapaita paikkoja soittamalla palveluesimiehelle. Voit myös sopia tapaamisen palveluesimiehen kanssa.

Mikäli lapsen varhaiskasvatuspaikka tulee olemaan yksityisellä palveluntuottajalla, niin perhe ja palveluntuottaja sopivat varhaiskasvatuksen aloittamisesta ja tekevät palvelusopimuksen. Tämän jälkeen perhe hakee varhaiskasvatuksen palveluseteliä varhaiskasvatuksen sähköisen asioinnin kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Varhaiskasvatusta voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen.

Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada päivähoitoa, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voi muuten järjestää.

Varhaiskasvatuksessa voi aloittaa sen kalenterikuukauden alusta, jona lapsi täyttää yhdeksän kuukautta. Varhaiskasvatusta ei kuitenkaan järjestetä ajalla, jolta lapsen hoidosta maksetaan sairausvakuutuslain mukaista vanhempainrahaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Voit hakea lapsellesi hoitopaikkaa yksityisestä päiväkodista, joka järjestää varhaiskasvatusta. Yksityinen päiväkotihoito on yritysten, yhteisöjen tai järjestöjen tuottamaa, viranomaisten valvomaa ja varhaiskasvatuslain säätelemää toimintaa.

Yksityiset päiväkodit voivat tarjota varhaiskasvatusta esimerkiksi eri kielillä tai erityispedagogiikkaa, kuten montessori- tai steinerkasvatusta. Ne voivat painottaa erilaisia harrastuksia tai uskonnollista kasvatusta.

Palvelusta vastaa

Pieksämäen kaupunki
Tekstistä vastaa: Pieksämäen kaupunki
Päivitetty: 25.1.2024