suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kalajoen kaupunki

Vapautus vesi- ja viemäriverkostoon liittymisestä

  • Palvelu
  • Kalajoki
  • Julkinen palvelu

Vesihuoltolain mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella sijaitseva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen hakemuksesta voi myöntää kiinteistölle vapautuksen liittämisvelvollisuudesta vesihuoltolaissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Vapautus voidaan myöntää joko toistaiseksi tai määräajaksi.

Jätevesiviemäriin liittäminen ...

Toimi näin

Toimi näin

Hae vapautus jätevesiviemäriin liittämisestä kirjallisesti vapaamuotoisella hakemuksella tai lomakkeella, josta käy ilmi muun muassa millä perusteella ja mihin saakka vapautusta haetaan. Hakemukseen on liitettävä selvitys kiinteistön jätevesien käsittelystä (jätevesiselvitys). Jokaista kiinteistöllä sijaitsevaa jäteveden käsittely- tai purkujärjestelmää kohti täytetään oma jätevesiselvitys.

Liitä mukaan asemapiirros, josta ilmenee rakennusten, jäteveden käsittelyjärjestelmien ja purkupaikkojen sijainnit, sekä rajat ja talousvesikaivot.

Mikäli hakijana on muu kuin kiinteistön omistaja tai kiinteistöllä on useampia omistajia, jokaiselta kiinteistön omistajalta on oltava valtakirja hakemuksen käsittelyä varten. Mikäli kiinteistö on kuolinpesän omistuksessa, valtakirja vaaditaan kaikilta kuolinpesän osakkailta tai pesänselvittäjältä. Lisäksi on toimitettava perukirjan ote, josta ilmenevät kuolinpesän osakkaat tai jäljennös käräjäoikeuden pesänselvittäjän määräämistä koskevasta päätöksestä.

Voit toimittaa vapautushakemuksen liitteineen Kalajoen kaupungin ympäristövalvontaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiinteistöjen tulee pääsääntöisesti liittyä kunnan tai kuntayhtymän vesihuoltolaitoksen vesi- ja viemäriverkkoihin. Velvoite koskee erityisesti asemakaava-alueen kiinteistöjä. Kunnan ympäristöviranomainen voi hakemuksesta myöntää rakennettavalle kiinteistölle vapautuksen liittymisestä vesi- tai viemäriverkkoon.

Vapautuksen voi saada, jos liittyminen verkostoon muodostuisi kohtuuttoman kalliiksi tai vaikeaksi, jos palveluiden tarve on erittäin vähäinen tai vapautukseen on muuten erityinen syy. Vapauttaminen ei saa vaarantaa alueen asianmukaista vesihuoltoa. Kiinteistöllä pitää olla myös käytettävissään riittävästi asianmukaista talousvettä.

Vapautuksen saajan on huolehdittava kiinteistön jätevesien johtamisesta pois ja käsittelemisestä ympäristönsuojelulain vaatimusten mukaisesti. Yleensä kiinteistöllä pitää olla oma saostus- tai umpisäiliö tai muu ratkaisu, joka täyttää lain vaatimukset.

Palvelun toteuttaa

Kalajoen kaupunki

Palvelusta vastaa

Kalajoen kaupunki
Tekstistä vastaa: Kalajoen kaupunki
Päivitetty: 6.10.2023