suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Opetushallitus

Vapaan sivistystyön opetus

  • Ammattipätevyys
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Ammatin sisältö: opetus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa

Vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat kansalaisopistot, kansanopistot, kesäyliopistot, liikunnan koulutuskeskukset ja opintokeskukset.

Kelpoisuusvaatimuksena vapaan sivistystyön opettajan tehtäviin on soveltuva korkeakoulututkinto ja vähintään 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

Toimi näin

1. Lataa hakemuslomake.

2. Täytä lomake ohjeiden mukaan.

3. Liitä hakemukseen asiakirjat.

4. Lähetä hakemus.

Asiakirjavaatimukset

Lähetä hakemuksen liitteenä kopiot näistä asiakirjoista:

  • tutkintotodistus
  • opintosuoritusotteet
  • kansalaisuuden todistava asiakirja, esimerkiksi ote väestötietojärjestelmästä tai passin henkilötietosivu
  • nimenmuutoksen osoittava asiakirja, jos nimesi on muuttunut.

Jos olet EU- tai ETA-maan kansalainen ja haet EU- tai ETA-maassa hankkimasi ammattipätevyyden tunnustamista, lähetä myös

  • todistus ammattipätevyydestä, jos sellainen annetaan maassa, jossa olet hankkinut ammattipätevyyden (esimerkiksi lärarlegitimation)
  • työtodistukset ja todistukset elinikäisestä oppimisesta.

Käännösvaatimukset

Käännätä asiakirja suomen, ruotsin tai englannin kielelle, jos alkuperäisen asiakirjan kieli on muu kuin englanti, espanja, hollanti, islanti, norja, ranska, ruotsi, saksa, suomi, tanska tai viro. Käännöksen voi laatia kyseisessä kieliparissa Suomessa auktorisoitu kääntäjä tai lähtömaassa virallinen kääntäjä. Myös asiakirjan antaneen tahon laatima käännös englannin kielelle hyväksytään.

Kenelle ja millä ehdoin

Jos olet pätevöitynyt vapaan sivistystyön opettajan tehtäviin ulkomailla ja tarvitset päätöksen pätevyydestä vapaan sivistystyön opettajaksi Suomessa, hae Opetushallitukselta päätöstä kelpoisuudesta.

Päätöksentekoon voi vaikuttaa se, oletko suorittanut tutkinnon EU- tai ETA-maassa vai niiden ulkopuolella, sekä se, oletko EU- tai ETA-maan vai muun maan kansalainen.

Opetushallituksen päätös antaa kelpoisuuden koulutuksen osalta.

Lisätietoa päätöksenteon kriteereistä saat Opetushallitukselta.

Palvelu on maksullinen.

Päätös maksaa 420 € - 664 €. Päätös maksaa 420 €, jos siinä annetaan kelpoisuus yhteen ammattiin tai tehtävään. Päätöksen hintaan lisätään jokaisesta lisäkelpoisuudesta 122 €, kuitenkin yhteensä enintään 244 €.


Käsittelyaika

Ammattipätevyyden tunnustamishakemusten käsittelyaika on enintään neljä kuukautta siitä, kun hakija on toimittanut kaikki tarvittavat asiakirjat. Muille hakemuksille ei ole lakiin perustuvaa määräaikaa. Keskimääräinen käsittelyaika on 2 - 3 kuukautta siitä, kun hakija on lähettänyt kaikki tarvittavat asiakirjat.

Tausta ja lainsäädäntö

Opetushallitus tekee päätöksiä ulkomaisen tutkinnon antamasta kelpoisuudesta muun muassa opetustehtäviin, varhaiskasvatuksen tehtäviin ja pelastusalan tehtäviin sekä tehtäviin, joihin vaaditaan oikeustieteen maisterin tutkinto.

Laki ammattipätevyyden tunnustamisesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOpetushallitus
Palvelusta vastaaOpetushallitus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Opetushallitus
Päivitetty: 22.6.2020