suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rikosseuraamuslaitos

Vankeusrangaistuksen täytäntöönpano

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Vankeusrangaistus tuomitaan joko määräaikaisena tai elinkautisena. Määräajaksi tuomittu vankeusrangaistus voi olla vähintään 14 päivää ja enintään 12 vuotta. Yhteistä rangaistusta määrättäessä enimmäisaika on 15 vuotta. Rangaistuksia täytäntöönpantaessa vankeusrangaistusten yhteenlaskettu aika ei saa olla pitempi kuin 20 vuotta. Sakon muuntorangaistus voi olla vähintään neljä päivää ja enintään 60 päivää vankeutta.

Määräaikainen, enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomita myös ehdollisena. Rikoksen alle 21-vuotiaana tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan.

Elinkautinen on mahdollista tuomita vain harvoista rikoksista ja siitä voi vapautua aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt 12 vuotta. Kahtakymmentäyhtä vuotta nuorempana tehdystä rikoksesta elinkautiseen vankeuteen tuomittu vanki voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt 10 vuotta. Ehdonalaista vapauttamista koskeva asia käsitellään Helsingin hovioikeudessa. Ennen kuin elinkautiseen vankeuteen tuomittu päästetään ehdonalaiseen vapauteen, hänet voidaan määrätä valvottuun koevapauteen. Elinkautisesta voi vapautua myös tasavallan presidentin armahduksella.

Ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittu sijoitetaan pääsääntöisesti sen rikosseuraamusalueen vankilaan, jossa on hänen kotikuntansa. Yhdyskuntaseuraamustoimisto kutsuu vapaudessa täytäntöönpanoa odottavan vankeusrangaistukseen tuomitun haastatteluun ja laatii hänelle rangaistusajan suunnitelman. Vankilaan sijoittamisesta ja täytäntöönpanon lykkäämisestä päättää rikosseuraamusalueen arviointikeskus.

Toimi näin

Rikosseuraamuslaitoksen nettisivut: http://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/taytantoonpano/vankeusrangaistuksenaloitus.html

Kenelle ja millä ehdoin

Tuomioistuin tuomitsee vankeusrangaistukseen laissa kustakin teosta säädetyn rangaistusasteikoin puitteissa.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRikosseuraamuslaitos
Palvelusta vastaaRikosseuraamuslaitos
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Rikosseuraamuslaitos
Päivitetty: 5.8.2021