suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Väestönsuojelu

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Janakkalan kunta
Alue: Janakkala
Palvelun kieli: suomi

Janakkalan kunnan palvelujen järjestämiseen poikkeusoloissa varaudutaan koko kunnan sekä toimialojen omilla valmiussuunnitelmilla sekä kriisiviestintäsuunnitelmalla. Lisäksi jokaisella kiinteistöllä, kuten kouluilla, päiväkodeilla ja palvelulaitoksilla on omat pelastussuunnitelmansa. Häiriötilanteita koskevan kuntaviestinnän ensisijainen viestintäkanava on kunnan nettisivujen etusivu. Mikäli internet-yhteydet eivät ole käytössä (esimerkiksi laajan pitkäkestoisen sähkökatkon vuoksi) kunta tiedottaa ilmoitustauluilla seuraavissa paikoissa: Leppäkosken koulu, Tarinmaan seurakuntakeskus, Turengin ja Tervakosken linja-autoasemat ja kunnantalo.

Poikkeustilanteissa, joissa vesijohtovesi ei ole käyttökelpoista tai sen saanti on estynyt esimerkiksi mittavan sähkökatkon vuoksi, vettä jaetaan kuntalaisille säiliöautoilla seuraavissa paikoissa: Leppäkosken koulu, Tarinmaan seurakuntakeskus, Turengin tori ja Tervakosken linja-autoasema. Jakelun aikataulusta tiedotetaan kunnan nettisivulla.

Häiriötilanteissa kunnan tärkeä kumppani on Kanta-Hämeen Pelastuslaitos, jonka tärkein tehtävä on edistää yleistä turvallisuustietoutta ja turvallisia toimintatapoja maakunnan alueella.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton

Palvelu on maksullinen.


Tausta ja lainsäädäntö

Ihmisiä ja omaisuutta suojataan poikkeusoloissa väestönsuojelun keinoin. Suojelua on myös poikkeustilanteisiin varautuminen. Väestönsuojelun tunnus on sininen tasasivuinen kolmio oranssilla pohjalla.

Väestönsuoja suojaa aseilta, rakennusten sortumilta, ionisoivalta säteilyltä ja myrkyllisiltä aineilta. Tilan tulee olla riittävän lämmin, ja siellä pitää olla riittävän hyvä hengitysilma ja hygieniavarustus.

Väestönsuojelusta vastaavat kuntien pelastus-, terveys- ja muut tarvittavat viranomaiset. Eri viranomaisten tehtävänä on laatia toimialaansa koskevat valmiussuunnitelmat. Väestönsuojien rakentamisvelvoite on kirjattu pelastuslakiin, jonka mukaan väestönsuoja on rakennettava yli 1200 neliön asuin- ja työpaikkarakennuksiin sekä vähintään 1500 neliön kokoisiin teollisuus- ja varastorakennuksiin.


Palvelun toteuttaa: 
Janakkalan kunta