suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Salon kaupunki

Uimaveden valvonta

  • Palvelu
  • Salo
  • Julkinen palvelu

Kunnan terveydensuojeluviranomainen valvoo säännöllisesti yleisen uimalan, talviuintipaikan, uimahallin, uimarannan, kylpylän sekä yleisen virkistymis-, kuntoutus- ja hieronta-altaan veden laatua.

Uimarantavedet luokitellaan neljään laatuluokkaan - erinomainen, hyvä, tyydyttävä tai huono - neljän uimakauden valvontatulosten perusteella. Luokitus on tullut käyttöön vuoden 2011 jälkeen. Jokaiselle uimarannalle on laadittu uimaveden ominaisuuksien ja uimavettä mahdollisesti saastuttavien tekijöiden perusteella uimavesiprofiili.

Sekä uima-altaiden että yleisten uimarantojen vedenlaadun tulokset pidetään nähtävillä kunkin uimapaikan ilmoitustaululla. Yleisten uimarantojen vedenlaadun tulokset löytyvät uimakauden aikana myös ympäristöterveydenhuollon sivulta.

Toimi näin

Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää:

  • vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä
  • vettä ei saa käyttää löylyvetenä
  • vettä ei suositella käytettävän pesuvetenä
  • vettä ei suositella käytettävän tiskivetenä
  • vettä ei suositella käytettävän syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun

runsasleväisessä vedessä uimista kannattaa välttää; lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää leikkimään rantaveteen tai uimaan

sinileväalueilta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä.

Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee suuresti. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy uinnin jälkeen puhtaalla vedellä.

Sinilevä voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa ja yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla vedellä. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.

Kenelle ja millä ehdoin

Yleisten uimarantojen ja -paikkojen, uimahallien sekä uima-altaiden turvallisuutta valvotaan myös kuluttajapalveluista annettujen säädösten perusteella.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSalon kaupunki
Palvelusta vastaaSalon kaupunki
Alue Salo
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Salon kaupunki
Päivitetty: 3.10.2019