suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Soite

Työikäisten yleiset terveystarkastukset

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Työikäinen voi halutessaan varata terveystarkastuksen ottamalla yhteyden ensisijaisesti oman alueen vastaanottoon.

Soiten terveysasemat palvelevat alueen asukkaita perusterveydenhuoltoon liittyvissä asioissa. Tarjoamme lääkäreiden sekä sairaanhoitajien vastaanottoja sairauksien ennalta ehkäisemistä, toteamista, hoitamista ja seurantaa varten.

Toimi näin

Voit tulla vastaanotoille ajanvarauksen kautta. Ajanvarausta hoitava terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi hoidon tarpeesi ja varaa sinulle ajan joko lääkärille tai hoitajalle. Ajanvarauksessa annetaan myös neuvoja ja hoito-ohjeita, mikäli vastaanottokäynti ei ole tarpeellinen.

Aikaa varattaessa sinua pyydetään kertomaan vastaanottokäynnin syy, jotta vastaanotolle voidaan varata riittävä aika. Otathan vastaanottokäynnille mukaan lääkelistasi ja hoidon seurantaan liittyvät paperit, esim. verenpaineen seurantakortti.

Lääkärinvastaanottojen ajanvarauksen kautta varataan vastaanottoajat pääsääntöisesti myös asiantuntijasairaanhoitajille (diabeteshoitaja, astmahoitaja, sydänhoitaja, reumahoitaja, jne.).

Kun oireet tai sairaus eivät vaadi lääkärin vastaanottoa on sairaanhoitajalla/terveydenhoitajalla oikeus kirjoittaa sairauslomaa 1-3 vrk.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveystarkastusta haluavan tulee ottaa yhteys sosiaali- ja terveyskeskukseen. Tarkastukseen kuuluvat yleensä mittaukset, joilla todetaan muun muassa painoindeksi ja verenpaine, sekä eräät laboratoriokokeet. Tärkeä osa tarkastusta on keskustelu, jossa käydään läpi henkilön terveyteen, työ- ja toimintakykyyn, elintapoihin ja mahdollisiin oireisiin liittyviä asioita.

Terveystarkastuksen keskeisiä aiheita ovat ravinto, liikunta, uni, tupakointi ja alkoholin käyttö sekä elämänhallinta ja sosiaaliset suhteet. Mikäli tarkastuksessa ilmenee lisätutkimusten tai hoidon tarvetta, terveystarkastuksen tekijä ohjaa potilaan eteenpäin. Työelämässä olevat voivat saada terveystarkastuksen myös omasta työterveyshuollostaan.

Palvelun toteuttaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite

Palvelusta vastaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite
Tekstistä vastaa: Soite
Päivitetty: 26.9.2023