suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eläketurvakeskus

Työeläkeote

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Työeläkeotteelta voit seurata työeläkkeesi kertymistä. Eläkeotteelta näet, mistä sinulle on kertynyt eläkettä ja kuinka paljon. Tarkista omat tietosi säännöllisesti, vaikka vuosittain! Tämä on tärkeää, sillä tuleva eläkkeesi lasketaan niiden perusteella.

Työeläkeotteelta näet eläkettä kerryttävät ansiot:

  • yksityisen ja julkisen alan työ- ja palvelussuhteet
  • yrittäjätoimintajaksot
  • eräät eläkkeeseen oikeuttavat etuudet, esimerkiksi tietyt tutkinnot tai alle 3-vuotiaan lapsen hoitovapaa.

Saat työeläkeotteen postitse joka kolmas vuosi, jos työskentelet yksityisellä alalla etkä ole valinnut sähköistä työeläkeotetta. Vuonna 1962 ja sitä ennen syntyneille ote lähetetään vuosittain. Julkinen ala tarjoaa työeläkeotteen pääosin sähköisenä. Sähköinen ote on paperista otetta kattavampi, sillä se sisältää koko työhistoriasi tiedot. Verkkopalvelussa voit myös valita sähköisen otteen kirjeitse postitettavan tilalle.

Muutama vuosi ennen eläkeikääsi otteella näkyy myös arvio tulevan eläkkeesi määrästä. Arvio ei sisällä mahdollista kansaneläkettä.

Toimi näin

Toimi näin, jos huomaat otteella korjattavaa:

  • Jos vuonna 2019 tai sen jälkeen saadut ansiot ovat väärin tai puuttuvat: Ole yhteydessä palkan maksaneeseen työnantajaan. Työnantaja korjaa tiedot tulorekisteriin, josta ne päivittyvät työeläkeotteellesi. Jos työnantajasi on lopettanut toimintansa tai mennyt konkurssiin, ole yhteydessä työeläkelaitokseesi.
  • Jos ennen vuotta 2019 saadut ansiot ovat väärin tai puuttuvat: Tee selvityspyyntö otteen antaneeseen työeläkelaitokseen. Työeläkelaitos selvittää työsuhdetietosi kuuden edellisvuoden ajalta. Tätä vanhemmalta ajalta sinulla tulee olla kirjallista näyttöä (esim. työsopimus, palkkakuitit) työsuhteen olemassaolosta ja ansioiden määrästä.
  • Jos julkisen alan ansiot ovat väärin tai puuttuvat: Ota yhteyttä Kevaan puutteista kunta-alan, valtion, ev. lut. kirkon, Kelan, Suomen Pankin tai hyvinvointialueiden henkilöstön palvelussuhdetiedoissa. Julkisella puolella ei ole selvitysvelvollisuudessa kuuden vuoden aikarajaa kuten yksityisellä puolella.

Kenelle ja millä ehdoin

Työeläkeotteen saavat sähköisesti tai kirjeitse kaikki 18–67-vuotiaat, joilla on työeläkelakien mukaan vakuutettua työskentelyä Suomessa.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEläketurvakeskus
Palvelusta vastaaEläketurvakeskus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Eläketurvakeskus
Päivitetty: 20.4.2022