suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tulli

Tulliselvityksen tekeminen yritysasiakkaana

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kun yrityksesi vastaanottaa tavaraa, joka toimitetaan EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta tai EU:n tullialueelta mutta sen veroalueen ulkopuolelta, siitä on yleensä annettava Tullille tuonti-ilmoitus. Jos lähetys pitää tulliselvittää, saat siitä aina tiedon kuljetusyritykseltä.

Tavarat on tulliselvitettävä ennen kuin ne saa ottaa käyttöön tai myydä, ja niistä on maksettava myös mahdolliset maahantuontiverot, muut kuin arvonlisävero Tullille. Käteisasiakkaan pitää maksaa tullilasku ennen tavaroiden luovutusta.

Säännöllistä tuontia harjoittava yritys voi hakea yleisvakuus- ja maksunlykkäyslupaa. Yritys, jolla on maksunlykkäyslupa, saa maahantuontiveroille keskimäärin viisi viikkoa maksuaikaa, mutta saa tavarat haltuunsa jo ennen kuin verot on maksettu.

Tulliselvityksen voit tehdä itse verkossa Tulliselvityspalvelussa. Jos teet tuonnin tulli-ilmoitusta erityismenettelyyn ilmoitettavasta tavarasta, käytä Yritysasiakkaan erityismenettelyjen tullauspalvelua. Palvelut ovat maksuttomia ja käytössäsi 24/7.

Voit antaa ilmoituksen myös yrityksen ja Tullin välisenä sanoma-asioinnin kautta. Asiointitavan valintaan vaikuttavat muun muassa tulliasioinnin määrä ja ilmoitusten laajuus. Sanoma-asiointi kannattaa valita asiointitavaksi, jos yrityksesi tekee paljon ilmoituksia ja ilmoitukset sisältävät useita tavaraeriä. Tulliselvityksen voi myös ostaa palveluna huolintaliikkeeltä tai Postilta. Toimintaohjeet ja lisätietoa saat palveluntarjoajalta.

Toimi näin

Ennen palvelun käyttöä lue palveluiden käyttöohjeet sekä ohjeet tunnistautumiseen Tullin verkkosivuilta.

Palvelussa maksaminen

Maksa ilmoituksen teon yhteydessä maksettavaksi tulevat tullit, verot ja maksut, jos yritykselläsi ei ole Tullin yleisvakuus- ja maksunlykkäyslupaa. Jos yritykselläsi on yleisvakuus- ja maksunlykkäyslupa, saat hyväksytyn ilmoittamisen jälkeen sekä luovutus- että tullauspäätöksen ja seuraavan kuukauden aikana jaksoerittely-nimisen koontilaskun.

Tulliselvityspalvelussa tullilaskun voi maksaa verkkopankissa pankkitililtä tai korttimaksuna (Visa Credit/Debit ja Mastercard Credit/Debit).

Postilähetys toimitetaan tulliselvityksen ja mahdollisten verojen maksun jälkeen suoraan sinulle tai valitsemaasi Postin noutopisteeseen.

Kun tulliselvität rahtilähetystä, tallenna itsellesi luovutuspäätös ja varaudu toimittamaan se lähetyksesi kuljettajalle, jotta lähetys voidaan luovuttaa varastosta. Jotkut varastonpitäjät saavat luovutustiedon suoraan järjestelmiinsä Tullilta.

Tulliselvitys on tehtävä ja mahdolliset verot maksettava kuljetusyhtiön ilmoittamassa ajassa, tai muuten kuljetusyhtiö palauttaa lähetyksesi lähettäjälle.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTulli
Palvelusta vastaaTulli
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Tulli
Päivitetty: 5.8.2021