suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lappeenrannan kaupunki

Tontin lohkominen asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Lappeenranta
  • Julkinen palvelu

Saadakseen tontin lohkomisen vireille tontin omistajan tulee hakea lohkomista kirjallisesti. Lohkominen tulee vireille myös Maanmittauslaitoksen toimitettua kiinteistörekisterinpitäjälle tiedon määräalan lainhuudosta. Omistajalla pitää olla lainhuuto niihin kiinteistöihin tai määräaloihin, joista tontti muodostetaan. Lainhuutoa voi hakea Maanmittauslaitokselta. Tontin lohkomismaksu riippuu tontin koosta. Jos vanhan tilan tai tontin alue on sama kuin tonttijaon mukaisen tontin alue, voidaan tontti rekisteröidä ilman maastotöitä kiinteistörekisterinpitäjän päätöksellä. Joutsenossa, Ylämaalla ja Nuijamaalla lohkomiset suorittaa maanmittauslaitos, lukuun ottamatta kuntaliitosten jälkeen tehtyjä kaavamuutosalueita.

Toimi näin

Tontin omistaja toimittaa kirjallisen hakemuksen.

Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLappeenrannan kaupunki
Palvelusta vastaaLappeenrannan kaupunki
Alue Lappeenranta
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lappeenrannan kaupunki
Päivitetty: 4.2.2022