suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Toimintaterapian palvelut

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Toimintaterapiassa pyritään vaikuttamaan yksilön toimintamahdollisuuksiin, joita saattavat rajoittaa erilaiset kehitykselliset häiriöt, ikääntymisen mukanaan tuomat muutokset, sairaudet tai vammat.

Toimintaterapiasta hyötyvät henkilöt, jotka tarvitsevat tukea, ohjausta tai harjoitusta päivittäisistä toiminnoista selviytymiseksi tai niiden tueksi.

Toimintaterapian avulla opastetaan asiakasta

• löytämään ja hallitsemaan keinoja huolehtia itsestään

• olemaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa

• leikkimään

• opiskelemaan

• tekemään työtä

• viettämään vapaa-aikaa.

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, joka pohjautuu toimintaterapeutin tekemään yksilön toimintakyvyn arviointiin.

Toimintaterapeutteja työskentelee terveysasemilla, perhekeskuksissa, kotikuntoutuksessa, erikoissairaanhoidon osastoilla ja poliklinikalla sekä kuntoutusosastoilla. Tarvittaessa palveluja ostetaan yksityisiltä palveluntuottajilta.

Lasten ja nuorten toimintaterapia

Lasten toimintaterapiassa tarjoamme palveluja pääasiallisesti 3–7-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen.

Alkukartoituksessa tärkeää on vanhempien, päivähoidon ja koulun näkemys lapsesta sekä mahdolliset huolen aiheet. Toimintaterapeutin arviointi sisältää 1–5 käyntiä, joiden aikana arvioidaan muun muassa käden taitoja, kehon hallintaa, näönvaraista hahmottamista, aistisäätelyä ja leikkiä. Arvioinnissa mietimme keinoja lapsen kehityksen tukemiseen kodin ja päivähoidon tai koulun arjessa sekä jatkotyöskentelyn tarpeita. Arviointikäyntejä voi olla vastaanoton lisäksi päiväkodissa tai koulussa.

Arvioinnin pohjalta suunniteltujen terapiajaksojen tavoite on tukea arjessa harjoittelua. Terapiajakso voi toteutua yksilö-, ryhmä- tai ohjauskäynteinä yhdessä perheen kanssa laadittujen tavoitteiden mukaisesti.

Konsultaatiokäynneillä voimme antaa tietoa ja vinkkejä päiväkotiin, kouluun tai muille lasten ja perheiden kanssa työtä työskenteleville tahoille.

Työikäisten ja ikääntyneiden toimintaterapia

Toimintaterapeutti arvioi tarvittaessa työikäisen tai ikääntyneen henkilön apuvälinetarpeita, hankkii apuvälineet sekä ohjaa apuvälineiden käyttöä arkielämän toiminnoissa. Toimintaterapeutti valmistaa tarvittaessa yksilöllisiä ortooseja, joita ovat esimerkiksi erilaiset yläraajatuet sekä kaularankaortoosit.

Toimi näin

Lasten toimintaterapia on maksutonta ja alkukartoitukseen voi hakeutua ilman lähetettä. Työikäisten ja ikääntyneiden toimintaterapiaan tarvitaan lääkärin lähete. Kotikuntoutuksessa toimintaterapeutti toimii osana kotikuntoutuksen moniammatillista tiimiä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on edistää ja ylläpitää potilaan toimintakykyä. Toimintaterapeutti voi esimerkiksi tutustuttaa asiakkaan erilaisiin arjen tilanteita helpottaviin apuvälineisiin ja ehdottaa muutoksia tämän asuntoon. Toimintaterapiaa voidaan antaa sekä yksilö- että ryhmäterapiana.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 17.9.2020