suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Tieoikeuden tai pysyvän käyttöoikeuden perustaminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Voit kulkea toisen kiinteistön alueella tilapäisesti ajoneuvolla, kunhan sovit asiasta maanomistajan kanssa. Esimerkki tällaisesta tilanteesta on hakatun puutavaran kuljettaminen naapuripalstan kautta autotien varteen.

Mikäli jo olemassa olevan tien kulkuoikeuksissa on epäselvyyttä tai kiinteistölle halutaan rakentaa uusi kulkuyhteys muuta kautta, kannattaa olemassa olevat tieoikeudet selvittää e ...

Toimi näin

Hae toimitusta Asiointipalvelussa: valitse ensin kiinteistö ja mitä toimitusta haet, täytä sitten hakemuksen tiedot ja liitä hakemukseen mahdolliset liitteet (esimerkiksi tie- tai rasitesopimus).

Toimitusta haetaan kunnalta vain jos toimitus koskee asemakaava-aluetta sellaisessa kunnassa, jossa kiinteistörekisterin pitäjänä toimii kunta. Tarvittaessa oikean menettelyn voi varmistaa Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta tai kyseisestä kunnasta.

Kenelle ja millä ehdoin

Yksityistietoimitusta voi hakea kiinteistön omistaja tai osaomistaja sekä mm. tieosakas tai tiekunta. Rasitetoimitusta voi hakea kiinteistön omistaja tai kunta.

Hakea voi paitsi uuden rasitteen perustamista myös olemassa olevan rasitteen muuttamista, siirtämistä tai poistamista. Toimituksessa voidaan käsitellä vain laissa mainittuja rasitetyyppejä.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Maanmittauslaitos

Palvelusta vastaa

Maanmittauslaitos
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 2.2.2023