suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Salon kaupunki

Terveydensuojelulain mukainen ilmoitus

 • Palvelu
 • Salo
 • Julkinen palvelu

Toiminnasta, joka voi aiheuttaa asiakkaille terveyshaitta, tehdään terveydensuojelulain mukainen ilmoitus. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos toiminta edellyttää ympäristölupaa.

Ilmoitusvelvollisuus koskee muun muassa

 • majoitusliikkeitä
 • yleiseen käyttöön tarkoitettuja kuntosaleja,
 • saunoja, kylpylöitä, uimahalleja, uimarantoja ja uimaloita
 • päiväkoteja ja kerhoja
 • esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta, lukio-opetusta ja korkeakouluopetusta antavia oppilaitoksia
 • jatkuvaa hoitoa tarjoavia sosiaalihuoltopalveluja ja vastaanottokeskuksia
 • kauneushoitoloita, tatuointi- ja solariumliikkeitä sekä muita huoneistoja, joissa käsitellään ihoa
 • muita laitoksia tai huoneistoja, joissa harjoitetusta toiminnasta saattaa aiheutua käyttäjälle terveyshaittaa.

Toimi näin

Tee ilmoitus 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksen voit tehdä sähköisen asiointikanavan ilpan kautta. Verkkopalvelusta ilmoitus ohjautuu suoraan valvontayksikön käsiteltäväksi. Vaihtoehtoisesti voit täyttää Salon kaupungin ympäristöterveydenhuollon verkkosivuilta löytyvän ilmoituslomakeen ja toimittaa sen terveysvalvontaan joka postitse tai sähköpostin liitteenä.

Täytä lomake huolellisesti ja toimita myös tarvittavat liitteet. Jos ilmoituksessa on puutteita tai virheitä, asiasi käsittely saattaa viivästyä tai sähköinen ilmoitus palautuu sinulle uudelleen lähetettäväksi. Voit aloittaa toiminnan, kun olet tehnyt siitä ilmoituksen.

Terveystarkastaja tarkastaa ilmoituksesi ja lähettää sinulle todistuksen ilmoituksen vastaanottamisesta. Samalla toimintasi tulee säännöllisen valvonnan piiriin. Toimintasi voidaan tarvittaessa tarkastaa jo ilmoituksen käsittelyn yhteydessä, mutta yleensä ensimmäinen suunnitelmallinen tarkastus tehdään 1 - 6 kk kuluttua toiminnan aloittamisesta.

Ilmoitusta käsiteltäessä kiinnitetään erityistä huomiota tilojen ilmanvaihtoon, välineiden desinfiointiin, toiminnan edellyttämiin kalusteisiin ja varusteisiin sekä pintamateriaaleihin. Kysy tarvittaessa terveystarkastajalta neuvoja siitä, mitä asioita yrityksesi toiminnassa ja toimitiloissa on erityisesti syytä huomioida terveydensuojelun näkökulmasta.

Kenelle ja millä ehdoin

Terveydensuojelulain vaatimukset koskevat toimintaa ja toimitiloja, joista voi aiheutua terveyshaittaa asiakkaille. Toimitilojen on sovelluttava harjoitettavaan toimintaan ja toiminnasta ei saa syntyä terveyshaittaa asiakkaille.

Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle, jos toiminta muuttuu tai toiminnanharjoittaja vaihtuu.

Jos toiminnanharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat ilmoitukset kuin Suomeenkin sijoittautuneilta toiminnanharjoittajalta.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSalon kaupunki
Palvelusta vastaaSalon kaupunki
Alue Salo
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Salon kaupunki
Päivitetty: 28.1.2021