suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vuoksenlaakson vammais- ja perhetyö ry

Tapaamispaikkatoiminta

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Yksityinen palvelu

Vuoksenlaakson vammais- ja perhetyö ry:n tapaamispaikka on tarkoitettu lapsen ja hänestä erossa asuvan vanhemman yhdessäolopaikaksi silloin, kun tapaamisten järjestäminen muutoin on vaikeaa tai mahdotonta.

Tapaamispaikassa järjestetään sosiaalihuoltolain (1301/2014) 27 §:n mukaista palvelua, joka mahdollistaa lapsen ja hänestä erossa asuvan vanhemman tapaamisen. Toiminnan tarkoitus on varmistaa, että lapsen oikeus pitää yllä suhdetta kumpaankin vanhempaan toteutuu. Tapaamispaikkatyö on vaativaa ammatillista palvelua, jolla tuetaan lapsen ja tapaajavanhemman suhdetta sekä yhteistyövanhemmuutta lapsen etu ja turvallisuus huomioiden.

Palveluun kuuluvat valvotut ja tuetut tapaamiset sekä valvotut vaihdot. Valvotuissa tapaamisissa työntekijä on tapaamisen ajan jatkuvassa näkö- ja kuuloyhteydessä lapseen ja vanhempaan. Tuetuissa tapaamisissa työntekijä on käytettävissä tapaamisen ajan. Valvotuissa vaihdoissa työntekijä huolehtii, että lapsi siirtyy turvallisesti vanhemmalta toiselle.

Tapaamiset aloitetaan, kun on saatu päätös tapaamisista ja tieto valvonnan perusteista. Tapaamiset pyritään toteuttamaan viranomaisen vahvistaman sopimuksen tai päätöksen mukaisesti. Työntekijä voi perustellusta syystä päättää, että tapaamista ei aloiteta tai vaihtoa ei tehdä, tai keskeyttää tapaamisen, jos se on välttämätöntä lapsen edun vuoksi.

Tarjoamme tapaamispaikkatoimintaan toimipisteemme kahta eri asuntoa, joissa on keittiö, olohuone, makuuhuone ja kylpyhuone. Pystymme järjestämään myös useamman vuorokauden mittaisia tuettuja tapaamisia.

Palvelu on maksullista. Tapaamiset toteutuvat joko tavattavan lapsen kotikunnan maksusitoumuksella tai asiakkaan itse maksavana.

Toimi näin

Ota yhteyttä lapsen kotikunnan lastenvalvojaan tai lapsiperheiden/lastensuojelun sosiaalityöntekijään tapaamisten järjestämiseksi. Sosiaalityöntekijä ottaa yhteyttä tapaamispaikkaan ja tekee tilauksen tapaamisten järjestämisestä. Tämän jälkeen lapsen lähi- tai sijaisvanhempi ottaa yhteyttä tapaamispaikkaan ja sopii hänen ja lapsen tutustumiskäynnin tapaamispaikkaan. Myös tapaajavanhempi käy tutustumassa paikkaan ennen ensimmäistä tapaamista.

Mikäli ostat palvelua ilman viranomaispäätöstä, ota yhteyttä yhdistyksen avopalveluohjaajaan tai toiminnanjohtajaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Tapaamispaikat on tarkoitettu vanhempien eron tai lastensuojelun sijoituksen vuoksi toisistaan erillään asuville lapsille ja vanhemmille. Perusteita tapaamispaikan palvelujen käyttämiseen ovat muun muassa vanhempien luottamuspula ja ristiriitaiset välit, päihde- ja mielenterveysongelmat, tapaamis- ja huoltoriidat, väkivalta tai sen uhka, kaappausuhka tai lapsen sijoitus. Tapaamisten valvonta tai tuki perustuu lastenvalvojan vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen tai lastensuojelun päätökseen, jossa määritellään tarvittavien toimenpiteiden sisältö. Viranomainen toimittaa vahvistetun sopimuksen, väliaikaismääräyksen tai päätöksen tapaamispaikkaan tapaamisen järjestelyjä varten.

Voit myös ostaa palvelua ilman viranomaispäätöstä.

Palvelu on maksullinen.

Jos ostat palvelua ilman viranomaispäätöstä, ota yhteyttä yhdistyksen avopalveluohjaajaan tai toiminnanjohtajaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVuoksenlaakson vammais- ja perhetyö ry
Palvelusta vastaaVuoksenlaakson vammais- ja perhetyö ry
Alue Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale, Taipalsaari
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Vuoksenlaakson vammais- ja perhetyö ry
Päivitetty: 15.10.2021