suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-valtuuksien virkailijavaltuuttamispalvelu

 • Palvelu
 • Koko Suomi
 • Julkinen palvelu

Virkailijavaltuuttamispalvelussa voi antaa tai mitätöidä valtuuden, jos yritys, yhdistys tai muu yhteisö ei voi omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa. Tällöin valtuus rekisteröidään tai mitätöidään hakemuksen perusteella.

Virkailijavaltuuttamispalvelun avulla voi antaa

 • valtuutusoikeuden, jolloin valtuuden saanut henkilö voi Suomi.fi-valtuuksissa hallinnoida yrityksen tai yhteisön omia valtuuksia.
 • edustajan valtuutusoikeuden, jolloin valtuuden saanut henkilö voi Suomi.fi-valtuuksissa hallinnoida yrityksen tai yhteisön saamia valtuuksia.
 • asiointivaltuuden, jos valtuuksien hallinnoiminen Suomi.fi-valtuuksissa ei ole mahdollista esimerkiksi osaamisen tai edustajien tunnistusvälineiden puuttumisen vuoksi.

Valtuuden voi mitätöidä virkailijavaltuuttamispalvelun avulla, jos yritys tai yhteisö ei voi tai osaa omatoimisesti mitätöidä annettua valtuutta. Palvelupaikassa käymällä voi myös hyväksyä saatuja valtuuspyyntöjä.

Toimi näin

Hakemus valtuuden rekisteröimiseksi tai mitätöimiseksi

 1. Siirry Hakemuksella valtuuttaminen -sivulle.
 2. Lue ohjeet omaan hakemukseesi eli mitä tietoja ja asiakirjoja tarvitset hakemuksen tekemiseen ja miten voit toimittaa hakemuksen käsiteltäväksi.
 3. Kun olet saanut ohjeet, voit tehdä hakemuksen samalla sivulla.
 4. Toimita hakemus käsiteltäväksi saamiesi ohjeiden mukaisesti.
 5. Saat tiedon, kun valtuus on rekisteröity tai mitätöity. Jos hakemus on puutteellinen eikä pyydettyjä lisätietoja toimiteta annettuun määräaikaan mennessä, rekisteröintiä tai mitätöintiä ei voida tehdä ja hakemus hylätään.

Jos et voi täyttää hakemusta Hakemuksella valtuuttaminen -sivun kautta, voit tehdä hakemuksen virkailijan avustamana valitsemassasi palvelupaikassa. Varaudu kuitenkin siihen, että et saa hoidettua asiaa yhdellä käynnillä. Hakemus voidaan ottaa käsiteltäväksi vasta, kun olet antanut kaikki tarvittavat tiedot ja toimittanut hakemuksen liitteeksi tarvittavat asiakirjat.

Valtuuspyynnön hyväksyminen

Valtuuspyynnön voi hyväksyä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa käymällä henkilö, joka voi edustaa valtuuttajaa yksin. Jos yrityksessä, yhdistyksessä tai muussa yhteisössä ei ole yhtään yksin edustamiseen oikeutettua, kaikkien edustamissäännön mukaisten henkilöiden tulee käydä hyväksymässä valtuuspyyntö omalta osaltaan. Huomaa kuitenkin, että valtuutusoikeuden saanut henkilö voi hyväksyä valtuuspyynnöt Suomi.fi-valtuuksissa.

Tarvitsetko apua?

Hakemuksen tekemiseen saat tarvittaessa neuvontaa Digi- ja väestötietoviraston Organisaatioiden asiakaspalvelusta.

Kenelle ja millä ehdoin

Virkailijavaltuuttamispalvelua eli hakemuksella valtuuttamista tarvitsevat:

 • Julkishallinto (esim. valtion tai kunnan organisaatio, oppilaitos, evankelisluterilainen kirkko, ortodoksinen kirkkokunta)
 • Suomalainen yhdistys, jonka nimenkirjoitussäännön mukaan yhdistystä edustaa kaksi tai useampi henkilö yhdessä
 • Metsäyhtymä, maatalousyhtymä tai kiinteistöyhtymä, jonka osakkaana on toinen yhteisö (esimerkiksi kuolinpesä) tai jonka osakkailla ei ole tunnistusvälinettä (esim. pankkitunnukset) tai suomalaista henkilötunnusta
 • Ulkomainen yritys, jonka kaupparekisteriin merkityillä nimenkirjoitusoikeudellisilla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai joilla ei ole Y-tunnusta
 • Liikkeen- tai ammatinharjoittaja, maa- tai metsätaloudenharjoittaja, joka ei voi käyttää sähköisiä palveluja
 • Muu yhteisö, jolla ei ole kaupparekisteriin merkittyjä edustajia (esim. säätiö, uskonnolliset yhdyskunnat, sijoitusrahasto, työttömyyskassa, vakuutuskassa, henkilöstörahasto, yhteismetsä, tiekunta, osakaskunta tai kuolinpesä, joilla on Y-tunnus)
 • Suomalainen yritys, yhdistys tai muu yhteisö, jonka edustamiseen oikeutetuilla tai osakkailla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai tunnistusvälinettä (esim. pankkitunnukset) tai jonka edustamiseen oikeutettu on toinen organisaatio
 • Suomalainen yritys, joka on konkurssissa, selvitystilassa tai lopettanut toimintansa
 • Edunvalvoja, joka on aikaisemmin käyttänyt Katso-tunnistetta edunvalvottavan asioiden hoitamiseen

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto, Verohallinto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 29.3.2022