suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Suomi.fi-valtuudet, avustettu valtuuttaminen henkilöasiakkaille

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Jos et voi omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi-verkkopalvelussa esimerkiksi osaamisen tai tunnistusvälineiden puuttumisen vuoksi, voit tehdä valtuushakemuksen itse tai avustajasi kanssa Hakemuksella valtuuttaminen -sivulla. Avustajasi voi olla tuleva valtuutettu tai joku toinen henkilö.

Valtuushakemuksella voit antaa asiointivaltuuden, jolla valitsemasi henkilö tai organisaatio voi asioida puolesta ...

Toimi näin

Päätä ensin, kenen haluat asioivan puolestasi, missä asioissa ja kuinka kauan. Sovi sen jälkeen tämän tulevan valtuutettusi kanssa, miten haluat valtuutuksen tehdä.

Voit tehdä sähköisen valtuushakemuksen itse, yhdessä valtuutetuksi valitsemasi henkilön tai muun avustajan kanssa Hakemuksella valtuuttaminen -sivulla.

Hakemukseen tekemiseen tarvitset tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä verkkoyhteyden. Valtuutetuksi valitsemasi henkilö tai avustaja voi auttaa sinua tekemään hakemuksen tunnistautuneena Suomi.fi-verkkopalveluun. Tällöin hän voi seurata hakemuksen käsittelyä palvelussa. Jos avustaja ei voi tai halua tunnistautua Suomi.fi-verkkopalveluun, lähetät hakemuksen postitse.

Jos et voi tehdä hakemusta itse tai avustajan kanssa, voit varata ajan valitsemaasi Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkaan, jossa virkailija avustaa hakemuksen tekemisessä. Tarkista, että sinulla on mukana kaikki valtuushakemukseen tarvittavat tiedot.

Valtuuspyynnön hyväksyminen

Yksi tapa antaa valtuudet on hyväksyä valtuuspyyntö. Henkilö, jonka haluat asioivan puolestasi, tunnistautuu Suomi.fi-verkkopalveluun ja lähettää sinulle valtuuspyynnön. Hän tarvitsee tätä varten nimesi, henkilötunnuksesi sekä listan niistä valtuusasioista, jotka hänelle haluat antaa.

Tämän jälkeen sinun täytyy käydä hyväksymässä valtuuspyyntö jossain Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikoista. Jos teet ajanvarauksen Suomi.fi-valtuudet organisaatioille ja kansalaisille -palveluun, vältät jonottamisen ja varmistat henkilökohtaisen palveluajan.

Tarvitsetko apua?

Kansalaisneuvonta opastaa valtuuksien käytössä puhelimitse, sähköpostitse, tekstiviestillä ja palautelomakkeen välityksellä. Ohjeita saat myös Suomi.fi-verkkopalvelun Ohjeet ja tuki -osiosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Avustettua valtuuttamista voivat käyttää

  • täysi-ikäinen ja täysivaltainen suomen kansalainen, jolla on suomalainen henkilötunnus mutta ei mahdollisuutta käyttää sähköisiä palveluja tai tunnistautua niihin
  • ulkomaalainen henkilö, jolla on voimassa oleva Suomen poliisin myöntämä ulkomaalaisen henkilökortti mutta ei mahdollisuutta käyttää sähköisiä palveluja tai tunnistautua niihin
  • alaikäisen valtuuttajan huoltaja, joka ei voi käyttää sähköisiä palveluja tai tunnistautua niihin.

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 17.5.2024