suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Suomi.fi-valtuudet, avustettu valtuuttaminen henkilöasiakkaille

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Jos et voi omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi-verkkopalvelussa esimerkiksi osaamisen tai tunnistusvälineiden puuttumisen vuoksi, voit valtuuttaa avustettuna. Helpoin tapa antaa valtuudet on hyväksyä valtuuspyyntö, jonka valtuutetuksi valitsemasi henkilö on tehnyt Suomi.fi-verkkopalvelussa. Voit hyväksyä valtuuspyynnön käymällä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.

Jos sinun ei ole mahdolli ...

Toimi näin

Päätä ensin, kenen haluat asioivan puolestasi, missä asioissa ja kuinka kauan. Sovi sen jälkeen tämän tulevan valtuutettusi kanssa, miten haluat valtuutuksen tehdä.

Valtuuspyynnön hyväksyminen

Helpoin tapa antaa valtuudet on hyväksyä valtuuspyyntö. Henkilö, jonka haluat asioivan puolestasi, tunnistautuu Suomi.fi-verkkopalveluun ja lähettää sinulle valtuuspyynnön. Hän tarvitsee tätä varten nimesi, henkilötunnuksesi sekä listan niistä valtuusasioista, jotka hänelle haluat antaa.

Tämän jälkeen sinun täytyy käydä hyväksymässä valtuuspyyntö jossain Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikoista. Jos teet ajanvarauksen Suomi.fi –valtuudet organisaatioille ja kansalaisille -palveluun, vältät jonottamisen ja varmistat henkilökohtaisen palveluajan.

Tee valtuushakemus vain, jos et voi käydä palvelupaikassa hyväksymässä valtuuspyyntöä

Jos et voi käydä palvelupaikassa hyväksymässä valtuuspyyntöä esimerkiksi liikuntarajoitteen vuoksi, voit tehdä sähköisen valtuushakemuksen itse, yhdessä valtuutetuksi valitsemasi henkilön tai muun avustajan kanssa Hakemuksella valtuuttaminen -sivulla.

Hakemukseen tekemiseen tarvitset tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä verkkoyhteyden. Valtuutetuksi valitsemasi henkilö tai avustaja voi auttaa sinua tekemään hakemuksen tunnistautuneena Suomi.fi-verkkopalveluun. Tällöin hän voi seurata hakemuksen käsittelyä palvelussa. Jos avustaja ei voi tai halua tunnistautua Suomi.fi-verkkopalveluun, lähetät hakemuksen postitse.

Jos et voi tehdä hakemusta itse tai sinulla ei ole avustajaa lähellä, voit varata ajan valitsemaasi Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkaan, jossa virkailija avustaa hakemuksen tekemisessä. Tarkista että sinulla on mukana kaikki valtuushakemukseen tarvittavat tiedot.

Tarvitsetko apua?

Kansalaisneuvonta opastaa valtuuksien käytössä puhelimitse, sähköpostitse, tekstiviestillä ja palautelomakkeen välityksellä. Ohjeita saat myös Suomi.fi-verkkopalvelun Ohjeet ja tuki -osiosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Avustettua valtuuttamista voivat käyttää:

  • Täysi-ikäinen ja täysivaltainen suomen kansalainen, jolla on suomalainen henkilötunnus mutta ei mahdollisuutta käyttää sähköisiä palveluja tai tunnistautua niihin
  • Ulkomaalainen henkilö, jolla on voimassa oleva Suomen poliisin myöntämä ulkomaalaisen henkilökortti mutta ei mahdollisuutta käyttää sähköisiä palveluja tai tunnistautua niihin
  • Alaikäisen valtuuttajan huoltaja, joka ei voi käyttää sähköisiä palveluja tai tunnistautua niihin

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 15.12.2022