suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Suomen ympäristökeskus SYKE

Suomen järvien ja merialueiden kansalaistiedepalvelu Järvi-meriwiki

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Järvi-meriwiki on Suomen järvien ja Itämeren oma wiki eli verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan käyttäjien yhteistyöllä. Järvi-meriwikissä voit tarkastella ja julkaista vesistöihin ja merialueisiin liittyviä tietoja ja havaintoja esimerkiksi levä- tai jäätilanteesta ja pintaveden lämpötilasta.

Järvi-meriwikistä löytyy perustiedot kaikista yli 1 hehtaarin kokoisesta järvistämme ja Itämeren merialueista sekä valmiit työkalut, joilla käyttäjät voivat jakaa mm. valokuvia ja havaintoja. Järvi-meriwikiin voi perustaa havaintopaikkoja, tallentaa kohdekuvauksia ja lisätä tietoja tapahtumista. Järvi-meriwikiä voi myös käyttää järven kunnostushankkeen viestintään ja dokumentoimiseen.

Palvelun on perustanut ja sen ylläpidosta vastaa Suomen ympäristökeskus SYKE. SYKEn lisäksi sisältöjä ovat toimittaneet Luonnonvarakeskus (Luke) ja YLEn Elävä arkisto.

Järvi-meriwiki toimii verkossa normaalilla verkkoselaimella. Palvelu on maksuton ja tietojen selaaminen on mahdollista ilman kirjautumista. Tietojen muokkaaminen vaatii rekisteröitymisen ja sähköpostivarmennuksen. Palvelua ylläpidetään normaalin työajan puitteissa.

Tavallinen kansalainen löytää Järvi-meriwikistä viranomaisten ja muiden käyttäjien tuottamia perustietoja vesistöistä ja niiden tilasta sekä ajankohtaisia havaintoja. Järvi-meriwiki ei ole minkään viranomaistiedon virallinen julkaisualusta, eivätkä sen sisältämät tiedot välttämättä ole kattavia.

Kuka tahansa voi muokata järvien ja muiden vesialueiden esittelytekstejä sekä perustaa palveluun omia havaintopaikkoja. Kun käyttäjä tallentaa Järvi-meriwikiin havaintoja, saa hän itselleen havaintopaikkakohtaisen graafisen havaintoarkiston. Järvi-meriwikin kansalaisten tuottamaa sisältöä ei moderoida ennen julkaisua, joten ne saattavat sisältää virheitä.

Viranomaiset ja tutkijat voivat käyttää Järvi-meriwikiä kansalaishavaintojen keräämiseen ja ihmisten osallistamiseen. Kaikki palveluun syötetyt havainnot ovat kenen tahansa käytettävissä CC BY -lisenssillä.

Suojeluyhdistykset, koulut ja muut yhteisöt voivat käyttää Järvi-meriwikiä yhteistyön ja kampanjoiden alustana. Yhdistykselle tai kampanjalle valitun aihetunnisteen avulla eri käyttäjien eri paikoille tallentamia valokuva ja havaintoja voidaan yhdistää samalle kartalle tai muuhun visualisointiin.

Ohjeita palvelun käyttöön löytyy verkkosivuilta. Ongelmien, kehittämisehdotusten ja yhteistyöaloitteiden kanssa voi myös mielellään olla suoraan yhteydessä palvelun ylläpitäjään Suomen ympäristökeskuksessa.

Toimi näin

Tutustu palveluun verkkosivuilla. Ohjeita palvelun käyttöön löytyy palvelun sivuilta valikon ”Mikä Järviwiki?” -kohdasta sekä palvelun yleiseltä keskustelualueelta eli ”Kahvihuoneesta” valikon ”Osallistuminen” kohdan alta.

Kenelle ja millä ehdoin

Sivujen luominen ja muokkaaminen sekä keskusteluihin osallistuminen edellyttävät käyttäjätunnuksen rekisteröimistä ja sisäänkirjautumista. Rekisteröityminen vaatii toimivan sähköpostiosoitteen.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSuomen ympäristökeskus SYKE
Palvelusta vastaaSuomen ympäristökeskus SYKE
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Suomen ympäristökeskus SYKE
Päivitetty: 4.2.2021