suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Säteilyturvakeskus

Säteilyturvakeskukselta haettavat hyväksynnät auktorisoiduksi tarkastuslaitokseksi

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Säteilyturvakeskus hyväksyy tarkastuslaitoksia tarkastamaan ydinlaitosten painelaitteita, muita mekaanisia laitteita sekä teräs- ja betonirakenteita.

Hyväksymisvaatimukset annetaan STUKin ohjeessa YVL E.1 Auktorisoitu tarkastuslaitos ja luvanhaltijan omatarkastuslaitos. Vaatimukset koskevat muun muassa tarkastuslaitosten toimintaa ja rakenteita, resursseja ja pätevyyttä, hyväksyntämenettelyä ja raportointivelvoitteita sekä STUKin valvontaa.

Ohjeessa YVL E.1 on myös yksityiskohtaiset hakuohjeet koskien tarkastuslaitoksena toimimista sekä rakenteilla että käytössä olevilla ydinvoimalaitoksilla.

Toimi näin

Hakijan on haettava kirjallista hyväksyntää STUKilta toimiakseen auktorisoituna tarkastuslaitoksena. Hakemukset ja muut asiakirjat on toimitettava STUKille ohjeen YVL A.1 ”Ydinenergian käytön turvallisuusvalvonta” mukaisesti.

Kenelle ja millä ehdoin

STUKin hyväksyntä edellyttää, että tarkastuslaitos hankkii ensin pätevyyttä osoittavan akkreditoinnin maansa akkreditointielimeltä (Suomessa: FINAS, Finnish Accreditation Service). Akkreditoinnin hyväksymisperusteena ovat standardi SFS EN ISO/IEC EN 17020 (2012-05-21), tarkastustoimintaan soveltuvat tekniset standardit sekä ne STUKin ydinvoimalaitosohjeet (YVL-ohjeet), jotka asettavat vaatimuksia tarkastuslaitosten toiminnalle suunnitelluissa tarkastustehtävissä. Akkreditoinnin myöntämisen jälkeen tarkastuslaitokset hakevat hyväksyntää eli auktorisointia STUKilta.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Ohje YVL E.1 Auktorisoitu tarkastuslaitos ja luvanhaltijan omatarkastus­laitos, 15.3.2019

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSäteilyturvakeskus
Palvelusta vastaaSäteilyturvakeskus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Säteilyturvakeskus
Päivitetty: 10.12.2020