suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tulli

Sanoma-asiointi

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Sanoma-asioinnissa yritys lähettää tulli-ilmoitukset suoraan omasta tietojärjestelmästään xml-muotoisina sanomina Tullin järjestelmään sekä noutaa vastaussanomat Tullin järjestelmästä. Jos yritys tekee paljon tulli-ilmoituksia ja ilmoitukset sisältävät useita tavaraeriä, sanoma-asiointi on nettiasiointia nopeampi ja usein edullisempi tapa tehdä tulli-ilmoitukset. Sanoma-asioinnissa voi käyttää myös palveluntarjoajaa.

Sanoma-asiointia voi käyttää tuonnissa, viennissä, tavaroiden saapumisen ja poistumisen ilmoittamisessa, passituksessa, tullivarastoinnin ilmoittamisessa, Ahvenanmaan verorajailmoituksissa ja sisäkaupan tilastoilmoituksissa. Palvelu on maksuton ja käytössäsi ympäri vuorokauden.

Toimi näin

Tutustu sanoma-asioinnin ohjeisiin ja oppaisiin Tullin verkkosivuilla ja päätä, haluaako yrityksesi hoitaa sanoma-asioinnin itse vai käyttää siinä palveluntarjoajaa. Voit tarvittaessa olla yhteydessä Tullin yritysneuvontaan.

Hanki ohjelmisto, jolla voit tehdä ja lähettää ilmoitussanomia Tullille.

Hae lupa sanoma-asiointiin Sanoma-asioinnin lupa -palvelusta. Lue ohjeet luvan hakemiseen Tullin verkkosivuilta. Ennen palvelun käyttöä lue palveluiden käyttöohjeet sekä ohjeet tunnistautumiseen Tullin verkkosivuilta.

Luvan hakemisen jälkeen Tulli ottaa yritykseesi yhteyttä. Yrityksen on testattava tietoliikenneyhteyksien ja ohjelmistojen toimivuus Tullin kanssa, ennen kuin se voi ottaa sanoma-asioinnin käyttöön.

Kun yrityksesi on saanut luvan sanoma-asiointiin, voit aloittaa tuotantokäytön ja tilata häiriötiedotteet.

Kenelle ja millä ehdoin

Yritys tarvitsee sanoma-asiointiin luvan Tullilta. Lue ohjeet luvan hakemiseen Tullin verkkosivuilta.

Palvelu on maksuton.

Huom. Yritys maksaa ohjelmiston ja palvelinvarmenteen hankinnan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTulli
Palvelusta vastaaTulli
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Tulli
Päivitetty: 4.2.2021