suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Salon kaupunki

Ruokailu päiväkodeissa, esikoulussa ja kouluissa

  • Palvelu
  • Salo
  • Julkinen palvelu
Alue: Salo
Palvelun kieli: suomi

Monipuolinen ateria ylläpitää vireystasoa koulupäivän aikana ja ohjaa terveyttää edistäviin ruokatottumuksiin.

Koululounas on suunniteltu monipuoliseksi, vaihtelevaksi ja ravitsemuksellisesti täysipainoiseksi kokonaisuudeksi. Koulujen ruokalista on kahdeksan viikon kiertävä lista, jossa huomioidaan juhlapyhät ja erilaisia teemoja mahdollisuuksien mukaan. Lounaalla tarjotaan lämmin pääruoka lisäkkeineen, ruokajuomana rasvaton maito tai piimä ja vesi, pehmeää leipää, näkkileipää, luomuvarrasleipää ja ravintorasvaa. On tärkeää syödä aterian kaikki osat, jotta kolmasosa päivän energiansaannista tulisi turvattua.

Erityisruokavaliot, joihin on lääketieteelliset tai eettiset syyt, huomioidaan kouluruokailussa. Oppilaiden tulee toimittaa tiedot erityisruokavaliosta koulun terveydenhoitajalle. Erityisruokavaliota noudattavien on ilmoitettava poissaoloistaan koulun keittiöön.

Kasvisruokailijoille tarjotaan lakto-ovovegetaarista ruokaa, joka sisältää kasvikunnan tuotteiden lisäksi kananmunaa ja maitovalmisteita. Yläkouluissa ja lukioissa kasvisruoka on päivittäin vapaasti tarjolla, ja syksystä 2017 alakouluissa kokeiluluontoisesti. "Rapupalvelualueilla" valmistavat koulukeittiöt ovat myös järjestäneet asiakkaiden mieliruokateemapäiviä ja kouluruokadiplomeja on suoritettu kolme: Kuusjoen koulussa, Salon Pajulan koulussa ja Perniön kirkonkylän koulussa.

Päiväkodissa tarjotaan kokopäivänhoidossa olevalla lapselle aamupala, lounas ja välipala ja vuorohoidossa olevalle lapselle vielä päivällinen, iltapala ja joskus jopa varhainen yöpala. Päiväkotiaterioiden on tarkoitus korvata 2/3 lapsen päivittäisestä energian tarpeesta, osapäivähoidossa olevat lapset nauttivat lounaan tai aamupalan ja lounaan joka on noin 1/3 lapsen päivittäisestä energian tarpeesta. Päiväkodin ruokalista mukailee kouluruokalistaa, joskin pienten lasten erityistoiveet ja - piirteet on pyritty ottamaan huomioon.


Toimi näin

Erikoisruokavaliota tarvitessa otetaan aluksi yhteys lapsen neuvolan terveydenhoitajaan ja varhaiskasvatuksen sivustoilta löytyy opas erityisruokavalion järjestämisestä päivähoidossa.

Erityisruokavaliot, joihin on lääketieteelliset tai eettiset syyt, huomioidaan kouluruokailussa. Oppilaiden tulee toimittaa tiedot erityisruokavaliosta koulun terveydenhoitajalle. Erityisruokavaliota noudattavien on ilmoitettava poissaoloistaan koulun keittiöön.


Kenelle ja millä ehdoin

Päiväkotien yhteydessä toimii valmistuskeittiöitä: Anisten päiväkodissa, vuorohoitoa järjestävässä Torikadun päiväkodissa. (Torikadun päiväkoti toimii myös Salon ja Halikon viikonloppuvuorohoitopäiväkotina), Mesikämmenen päiväkodissa, Asemakadun päiväkodissa ja Kuusjoen koulukeittiössä, joka sijaitsee Kuusjoen koulun ja päiväkodin yhteydessä. Lokakuussa 2017 aloittaa Perniössä uusi Lampolan päiväkoti ruuan valmistuksen. Kaikkiin muihin päiväkoteihin lounasateriat ja välipalat toimitetaan valmistavista keittiöistä. Valmistavat keittiöt selviävät osiosta ravitsemispalvelut, linkistä keittiöt osoitteineen ja asiakasmäärineen.

Palvelu on maksuton.

Kouluruokailu on maksutonta. Varhaiskasvatuspalvelut ovat maksullisia.


Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.


Palvelun toteuttaa: 
Salon kaupunki