suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kokkolan kaupunki

Ruokailu päiväkodeissa, esikoulussa ja kouluissa

  • Palvelu
  • Kokkola
  • Julkinen palvelu

Päiväkoti-, esikoulu- ja kouluruokailun tavoitteena on turvata lapsille ja oppilaille riittävät ja tasapainoiset ateriat sekä ohjata lapsia monipuoliseen ja vaihtelevaan ruokavalioon ja edistää kansanterveyttä noudattamalla asiakasryhmien ravintosuosituksia.

Ruokalistan laadinnassa käytetään kuuden viikon kiertävää perusruokalistaa. Ruokalistassa huomioidaan mm. juhlapyhät, sesonkikohtaiset raaka-aineet, erityisruokavaliot ja ravitsemukselliset näkökulmat. Ruokalistat julkaistaan paikallislehdessä ja kaupungin nettisivuilla.

Yläkoululaiset ja lukiolaiset voivat ostaa iltapäivällä koulusta välipalan. Välipala maksetaan välipalalipuilla, joita voi ostaa oman koulun keittiöltä.

Erityisruokavalion mukainen ruoka tarjotaan sitä tarvitseville lapsille ja oppilaille.

Toimi näin

Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimia ruokasuosituksia lapsiperheille sekä kouluruokailusuositusta ja pyrimme vähentämään turhia erityisruokavalioita. Tästä syystä haluamme tarkat tiedot lasten ja oppilaiden erityisruokavalioiden tarpeesta ja tämä tulee todentaa joko lääkärin- tai terveydenhoitajan lausunnolla.

Muuttuneista allergiaruokavalioista pyydämme ilmoittamaan keittiöhenkilökunnalle.

Eettisiin ja uskonnollisiin syihin vedoten riittää vanhempien todistus. Todistuksesta olisi hyvä näkyä minkä tyyppistä ruokaa voimme tarjota ja mitä rajoituksia asiakkaalla on.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKokkolan kaupunki
Palvelusta vastaaKokkolan kaupunki
Alue Kokkola
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Kokkolan kaupunki
Päivitetty: 6.10.2021