suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tulli

Rekisteröity viejä

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Rekisteröidyn viejän järjestelmää (REX-järjestelmä) käytetään sellaisten viejien rekisteröimiseksi, joilla on valtuudet todistaa tavaroiden alkuperä. Rekisteröidyt viejät voivat antaa REX-järjestelmään unionin GSP-järjestelmän mukaisia etuuskohteluun oikeuttavia alkuperäilmoituksia. Ilmoituksia voivat antaa unionin tullialueelle sijoittautuneet sekä edunsaajamaiden viejät.

Jotta EU:n alkuperätuotteille saa tullietuuden Kanadassa tai Japanissa, viejän pitää rekisteröityä Tullissa EU:n REX-tietokantaan, jos lähetettävien tuotteiden arvo ylittää 6 000 euroa.

Jos unioniin sijoittautunut yritys tuo GSP-maasta tullaamattomia alkuperätuotteita ja vie ne edelleen tullattavaksi muualle EU:hun tai Norjaan tai Sveitsiin, yrityksen pitää rekisteröityä REX-järjestelmään, jos lähetyksen alkuperätuotteiden yhteisarvo on yli 6 000 euroa. Rekisteröinti koskee myös niitä viejiä, jotka vievät EU:n alkuperätuotteita GSP-maihin jalostettavaksi.

Erillistä lupaa ei myönnetä, vaan Tulli tallentaa yrityksen tiedot REX-järjestelmään.

Toimi näin

Ohjeet luvan hakemiseen löytyvät Tullin verkkosivujen Luvat-osiosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Käsittelyaika

Lupahakemus käsitellään viipymättä hakemuksen hyväksymisestä käsittelyyn. Hakemus hyväksytään käsittelyyn, kun siinä on kaikki päätöksen tekemiseen tarvittavat tiedot eli hakemus on kaikilta osin täytetty ja sen mukana on tarvittavat liitteet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTulli
Palvelusta vastaaTulli
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Tulli
Päivitetty: 2.11.2021