suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Rekisteröi kiinteistön omistusoikeus hakemalla lainhuutoa

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Lainhuutoa pitää hakea silloin, kun kiinteistön omistaja vaihtuu.

Lainhuutoa voi hakea kiinteistöön, määräalaan tai määräosaan. Lainhuutoa haetaan kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan tai sopimuksen allekirjoittamisesta. Vain lainhuudatettu kiinteistö voidaan kiinnittää ja sitä voidaan käyttää velan vakuutena.

Jos käytät sopimuksen teossa kaupanvahvistajaa, sinun ei tarvitse hakea lainhuutoa itse. Voit pyytää kaupanvahvistajaa tekemään lainhuutohakemuksen puolestasi luovutusilmoituksen yhteydessä.

Selvennyslainhuuto

Kiinteistön omistusoikeus voi muuttua esimerkiksi omistajan kuollessa tai yhtiön muutoksessa. Selvennyslainhuuto tarkoittaa sitä, että vanhaa omistusmerkintää päivitetään ajan tasalle.

Toimi näin

Jos saantokirja on kaupanvahvistajan allekirjoittama (kauppa, lahja, vaihto), on lainhuutohakemus helpointa tehdä verkossa Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa.

Lainhuutoa voi hakea myös hakemuslomakkeella, joka toimitetaan liitteineen Maanmittauslaitokseen. Tarvittavat liitteet on lueteltu tarkemmin lainhuutohakemuksen täyttöohjeessa.

Kenelle ja millä ehdoin

Lainhuutoa voi hakea kiinteistönomistaja tai hänen valtuuttamansa (asiamies).

Jos käytät sopimuksen teossa kaupanvahvistajaa, sinun ei tarvitse hakea lainhuutoa itse. Voit pyytää kaupanvahvistajaa tekemään lainhuutohakemuksen puolestasi luovutusilmoituksen yhteydessä.

Jos kiinteistön luovutus on tehty Kiinteistövaihdannan palvelussa, lainhuuto tulee luovutuskirjan allekirjoitusten jälkeen automaattisesti vireille ilman hakemusta.

Palvelu on maksullinen.

Tarkemmat tiedot löydät Maanmittauslaitoksen verkkosivujen hinnastosta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMaanmittauslaitos
Palvelusta vastaaMaanmittauslaitos
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 17.3.2022