suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rajavartiolaitos

Rajavyöhykelupa

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Rajavyöhykkeellä tapahtuva toiminta on luvanvaraista. Rajavyöhykkeellä liikkumiseen tai oleskeluun tarvitset rajavyöhykeluvan. Rajavyöhykelupahakemus ohjaa tarkemmin määrittelemään minkälaiseen toimintaan lupaa haet.

Rajavyöhykelupa on aina pidettävä mukana rajavyöhykkeellä liikkuessa. Lupa on pyydettäessä esitettävä rajavartio- tai poliisiviranomaiselle.

Rajavyöhykkeellä tarkoitetaan Suomen ja Venäjän vastaisella rajalla olevaa vyöhykettä, jonka leveys maalla on enintään kolme kilometriä ja merellä enintään neljä kilometriä. Rajavyöhykkeen takaraja on merkitty maastoon keltaisilla rajavyöhyketauluilla, puihin ja pylväisiin maalatuilla tai kiinnitetyillä keltaisilla renkailla, tai teille ja kulku-urille sijoitetuilla puomeilla. Vesistöissä merkkeinä käytetään keltaisia viittoja, poijuja ja linjataulupareja.

Toimi näin

Käytä rajavyöhykeluvan hakemiseen ensisijaisesti sähköistä asiointipalvelua, joka ohjaa hakemuksen oikean organisaatioyksikön päätettäväksi. Sähköinen asiointi tapahtuu lomake.fi-palvelussa ja vaatii tunnistautumisen varmennekortilla tai verkkopankkitunnuksilla.

Voit hakea rajavyöhykelupaa myös tulostettavalla lomakkeella. Lomakkeen voi toimittaa käsiteltäväksi henkilökohtaisesti, postin, lähetin, asiamiehen tai avustajan välityksellä tai sähköisesti. Mikäli käytät tulostettavaa lomaketta, toimita se vartiostolle, jonka toimialuetta se pääosin koskee.

Rajavyöhykkeelle menosta on aina ilmoitettava vartioston johtokeskukseen. Ilmoitukset ja rajavyöhykelupahakemukset käsitellään seuraavasti:

  • Lapin rajavartiosto: Inari, Salla, Savukoski ja Sodankylä
  • Kainuun rajavartiosto: Kuhmo, Kuusamo ja Suomussalmi
  • Pohjois-Karjalan rajavartiosto: Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Lieksa, Tohmajärvi ja Parikkalan kunnan alueella sijaitseva Pyhäjärven vesialue
  • Kaakkois-Suomen rajavartiosto: Imatra, Lappeenranta, Miehikkälä, Parikkala (pois lukien Parikkalan kunnan alueella sijaitseva Pyhäjärven vesialue), Rautjärvi, Ruokolahti ja Virolahden maa-alue
  • Suomenlahden merivartiosto: Hamina, Kotka ja Virolahden merialue

Kenelle ja millä ehdoin

Rajavyöhykeluvan voit saada, jos siihen on hyväksyttävä syy eikä luvan käyttämisestä aiheudu erityistä vaaraa rajajärjestyksen tai rajaturvallisuuden ylläpitämiselle. Hyväksyttävät syyt voivat liittyä asumiseen, työhön, ammattiin, elinkeinoon, liiketoimintaan tai harrastukseen. Harrastustoimintaan liittyvässä lupahakemuksessa on erityisesti perusteltava, miksi toiminnan tulisi tapahtua juuri rajavyöhykkeellä.

Liitä rajavyöhykelupahakemukseen selvitys henkilöllisyydestä, yhteystiedoista sekä perusteista luvan saamiseksi.

Huomioitavaa:

  • Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto rajoittuu valtakunnan rajaan. Myös UKK-puistossa tarvitset rajavyöhykeluvan, mikäli aiot liikkua tai oleskella rajavyöhykkeellä.
  • Ilomantsin kunnan alueella sijaitsee Suomen ja Euroopan Unionin mantereen itäisin piste. Itäpisteellä voit vierailla ilman rajavyöhykelupaa.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelusta vastaaRajavartiolaitos
Palvelun toteuttaaRajavartiolaitos
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Rajavartiolaitos
Päivitetty: 22.1.2019