suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Puheterapia

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Puheterapia on laillistetun puheterapeutin antamaa lääkinnällistä kuntoutusta. Se sisältää puheen, kielen, kommunikoinnin, äänen ja nielemisen häiriöiden ennaltaehkäisyn, varhaisen toteamisen, tutkimisen ja kuntoutuksen.

Puheterapia toteutetaan yhteistyössä perheesi ja lähiympäristösi kanssa. Kotiharjoittelu on oleellinen osa puheterapiaa ja sillä on tärkeä merkitys edistymisesi kannalta. Tarvittaessa puheterapeutti voi tehdä yhteistyötä muiden ammattiryhmien kanssa ja ohjata sinut muihin kuntoutumista tukeviin palveluihin.

Lasten ja nuorten puheterapiassa tutkitaan ja kuntoutetaan 0–18 -vuotiaita lapsia ja nuoria. Painopiste on alle kouluikäisten lasten varhaiskuntoutuksessa.

Tavallisimpia puheterapiaan ohjautumisen syitä ovat

● vuorovaikutuksen pulmat

● viivästynyt puheen ja/tai kielen kehitys

● epäselvä puhe

● epäily kielen kehityksen erityisvaikeudesta

● puhumattomuus

● änkytysoireet

● äännevirheet

● kaksi- tai monikielisyyteen liittyvät puheen ja kielen kehityksen haasteet.

Puheterapeutin tutkimuksissa selvitetään lapsen puheen ja kielenkehityksen taso ja vaihe sekä mahdolliset niihin liittyvät vaikeudet. Tutkimuksen kohteena ovat lapsen kommunikaatio- ja vuorovaikutustaidot, leikkitaidot, puheen ymmärtäminen sekä puheilmaisu kaikissa muodoissaan. Käyntejä tarvitaan 1–5 ja ne pyritään toteuttamaan 1–3 kuukauden sisällä ensikäynnistä.

Tutkimusjakson jälkeen puheterapeutti laatii yhdessä lapsen huoltajien (ja muun lähiympäristön) kanssa kuntoutussuunnitelman. Lapselle läheisten ihmisten osallistuminen kuntoutukseen on aina äärimmäisen tärkeää mahdollisimman hyvän kuntoutustuloksen saavuttamiseksi. Aina tarvetta terapian aloittamiseen ei ole, vaan perheelle annetaan kotiohjeita omatoimista harjoittelua varten tai sovitaan esimerkiksi seurantakäyntejä. Puheterapeutti ohjaa lapsen tarvittaessa jatkotutkimuksiin esimerkiksi foniatrin, psykologin tai toimintaterapeutin vastaanotolle.

Puheterapeutin tutkimukset toteutetaan Siun soten omana toimintana tai ostopalveluna yksityiseltä ammatinharjoittajalta. Käynnit ovat asiakkaalle maksuttomia.

Toimi näin

Puheterapiaan pääset lääkärin, neuvolan tai esimerkiksi psykologin lähetteellä. Perusterveydenhuollossa toteutuvaan puheterapia-arvioon voit hakeutua myös ilman lähetettä soittamalla puheterapian neuvontaan. Puhelinneuvontaan voit ottaa yhteyttä myös, kun tarvitset kotiohjeita tai sinulla on kysyttävää jonotusaikana ennen ensikäyntiä.

Puhelinneuvonnassa palvelemme myös yhteistyötahoja yleisluontoisiin yhteydenottoihin ja konsultointiin liittyvissä asioissa.

Kenelle ja millä ehdoin

Puheterapiaan pääset lääkärin, neuvolan tai esimerkiksi psykologin lähetteellä.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 16.9.2020