suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sipoon kunta

Päiväkotiruokailu ja ruokalistat

  • Palvelu
  • Sipoo
  • Julkinen palvelu

Päiväkodissa ruokailut ovat osa lapsesi varhaiskasvatusta ja opetusta. Ruokailun keskeisenä ravitsemuksellisena ja kasvatuksellisena tavoitteena on edistää ja ylläpitää lapsesi hyvinvointia ja terveyttä. Varhaiskasvatuksen ruokailuilla turvataan yhdessä kodin kanssa lapsesi kasvu ja kehitys sekä opastetaan lastasi monipuoliseen ja vaihtelevaan ruokavalioon.

Lapsi syö oman tarpeensa mukaisesti. Häntä kannustetaan tutustumaan uusiin ruoka-aineisiin ja maistamaan erilaisia ruokia. Päiväkotien ruokalistat julkaistaan Sipoossa eRuokalistalla.

Päiväkodin lounaalla tarjotaan:

  • Pääruoka
  • Lämmin lisäke (peruna, pasta, riisi, ohrahelmi)
  • Leipä: näkkileipä, pehmeä täysjyväleipä
  • Rasva: kasvisrasvapohjainen
  • Salaattia/raaste/tuorepala, öljypohjainen salaatinkastike
  • Juoma: maito, piimä tai vesi

Lapsena ja nuorena omaksutut terveyttä tukevat ravitsemus-, lepo- ja liikuntatottumukset luovat perustan aikuisiän hyvälle terveydelle ja ehkäisevät monien sairauksien vaaraa. Ruokailun kasvatuksellisena tavoitteena on luoda hyvistä ruokailutottumuksista ja käytöstavoista elinikäisiä. Varhaiskasvatuksen ruokailun tavoitteena on turvata lapselle riittävät ja tasapainoiset ateriat ja välipalat hoitopäivän aikana.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Kouluruokailu on maksutonta. Varhaiskasvatuspalvelut ovat maksullisia.

Vanhemmat maksavat päiväkotiruokailusta osana varhaiskasvatuksen kuukausittaista maksua.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSipoon kunta
Palvelusta vastaaSipoon kunta
Alue Sipoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Sipoon kunta
Päivitetty: 21.8.2020