suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Omahoidon neuvonta

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Omahoito on omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja sairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

Omahoito-oppaaseen "Terveeksi kotikonstein" on koottu tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä tapaturmien omahoito-ohjeita.

Terveyskirjasto on valtakunnallinen Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämä sivusto, joka tarjoaa luotettavaa tietoa yleisimpien sairauksien hoidosta. Hakusanojen avulla löydät perustiedot hakemastasi sairaudesta ja tiedon siitä, milloin pitää hakeutua lääkäriin.

Terveyskirjaston 100 kysymystä lastenlääkärille -kirjassa käsitellään tavallisimpia lasten sairauksia ja kysymyksiä, jotka usein tulevat esille lastenlääkärin vastaanotolla. Hyvää tietoa löytyy myös lääkeoppaasta, laboratoriotutkimusten tulkinta-sivustolta ja ensiapuoppaasta.

Käypä hoito -sivujen potilasversioissa on kerrottu yleiskielellä eri sairauksien oireista ja hoidosta. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen arviota yksittäisen potilaan hoidosta, mutta auttavat toteuttamaan omahoitoa silloin kuin se on mahdollista.

Omahoitoa verkossa:

Medinet-terveyspalvelussa Siun soten asiakas voi seurata ja päivittää terveystietojaan.

Semppi-sivuilta tietoa terveydestä, vinkkejä parempiin elämäntapoihin sekä omahoitopisteiden yhteystiedot.

Terveeksi kotikonstein -opas (pdf)

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Terveyden ja useiden sairauksien hoidossa keskeistä on potilaan oma aktiivisuus hoidossaan. Omahoitoon saa tukea terveydenhuollon ammattilaisilta. Hoito suunnitellaan yhdessä. Potilas saa neuvontaa esimerkiksi lääkityksestä, ravinnosta, hoitovälineiden käytöstä ja omatoimisesta kuntoutuksesta.

Potilas toteuttaa hoitonsa ohjeiden pohjalta itsenäisesti, mutta voi tarpeen vaatiessa milloin tahansa kääntyä ammattilaisten puoleen. Mikäli terveys- tai sairaustilanne omahoidon aikana muuttuu ennakoimattomasti, potilaan tulee viipymättä ottaa yhteys hoitavaan henkilökuntaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 5.2.2020