suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kokkolan kaupunki

Ojitusta koskevan erimielisyyden ratkaiseminen

  • Palvelu
  • Kokkola
  • Julkinen palvelu

Jos ojitusta koskevaa asiaa ei ole tarpeen käsitellä vesilupa-asiana eikä ojitustoimituksessa ja ojituksesta syntyy erimielisyys, josta ei päästä sopimukseen, asian ratkaisee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Erimielisyydet koskevat yleensä tilanteita, joissa kiinteistönomistaja haluaa tehdä ojan toisen alueelle tai johtaa vettä toisten ojiin. Ojitusriidat kannattaa alistaa kunnan ratkaistaviksi ennen kuin ne pitkittyvät.

Ympäristönsuojeluviranomainen ratkaisee myös sellaiset erimielisyydet, joissa kiinteistönomistaja on laiminlyönyt ojansa kunnossapidon ja näin aiheuttanut vahinkoa toisen kiinteistölle. Ratkaistavan riidan osapuolia voi olla kaksi tai useampia. Ratkaisun yhteydessä viranomainen voi määrätä kustannusten jaosta ja korvauksista. Haja-asutusalueella ojitusta koskevat erimielisyydet ratkaistaan pääsääntöisesti vesilain mukaan ja asemakaava-alueella pääsääntöisesti maankäyttö- ja rakennuslain mukaan.

Toimi näin

Ole yhteydessä Kokkolan kaupungin ympäristöpalveluihin ojitukseen liittyvissä riita-asioissa puhelimitse, käymällä paikalla tai sähköpostitse. Saat neuvontaa ja ohjeet siitä, miten asiassa voi edetä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Asian käsittelystä peritään ympäristönsuojeluviranomaisen voimassa olevan taksan mukainen maksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Ojitusta koskevat erimielisyydet ratkaisee kunta. Erimielisyydet koskevat yleensä tilanteita, joissa kiinteistönomistaja haluaa tehdä ojan toisen alueelle tai johtaa vettä toisten ojiin.

Ojitusriidat kannattaa alistaa kunnan ratkaistaviksi ennen kuin ne pitkittyvät.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ratkaisee myös sellaiset erimielisyydet, joissa kiinteistönomistaja on laiminlyönyt ojansa kunnossapidon ja näin aiheuttanut vahinkoa toisen kiinteistölle. Ratkaistavan riidan osapuolia voi olla kaksi tai useampia. Ratkaisun yhteydessä viranomainen voi määrätä korvauksia haittaa kärsineelle.

Haja-asutusalueella ojitusta koskevat erimielisyydet ratkaistaan etupäässä vesilain perusteella, asema-kaava-alueella pääsääntöisesti maankäyttö- ja rakennuslain nojalla.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKokkolan kaupunki
Palvelusta vastaaKokkolan kaupunki
Alue Kokkola
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Kokkolan kaupunki
Päivitetty: 5.6.2020