suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Maanmittauslaitos

Hakemus osakehuoneiston omistusoikeuden rekisteröimiseksi

  • Tulostettava lomake
Palvelun kielet: ruotsi, suomi

Omistajan on haettava omistusoikeutensa rekisteröintiä omaan osakehuoneistoonsa, kun taloyhtiön osakeluettelo on sähköisenä Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä huoneistotietojärjestelmässä.

Omistusoikeuden rekisteröinti tulee kyseeseen seuraavissa tilanteissa:

  • nykyinen omistaja haluaa rekisteröidä omistuksensa sähköiseksi ja mitätöidä paperisen osa-kekirjan. Omistajalla on 10 vuotta aikaa hakea omistuksensa rekisteröimistä alkaen siitä, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään
  • osakehuoneisto on vaihtanut omistajaa ja omistus osoitetaan paperisella osakekirjalla. Tällöin uuden omistajan on haettava omistuksensa rekisteröintiä 2 kuukauden kuluessa luovutuskirjan allekirjoituksesta. Kun kyseessä on uusi asunto tai luovutus on varainsiirtoverosta vapaa, on omistus rekisteröitävä 2 kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Toimita selvitys varainsiirtoverosta, jolloin sinut merkitään omistajaksi myös osakeluetteloon.
  • osakehuoneisto on vaihtanut omistajaa ja osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä. Tällöin uusi omistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä. Toimita selvitys varainsiirtoverosta, jolloin sinut merkitään omistajaksi myös osakeluetteloon.

Omistus voi vaihtua esimerkiksi kaupalla, lahjalla, osituksella tai perintönä.

Suosittelemme, että käytät Google Chrome -selaimen viimeisintä versiota tai Internet Explorer -selainta, kun avaat pfd-muotoisen hakemuslomakkeen. Muilla selaimilla saattaa esiintyä ongelmia lomakkeen täyttämisessä ja tulostamisessa.

Lomakkeen toimitustiedot

Maanmittauslaitos / Kirjaamisasiat

PL 3300

65101Vaasa

Käytön tuki

Tulostettavan lomakkeen käytön tuki:

Asiakaspalvelu (valtakunnallinen)
+358 295301110 
(pvm/mpm)
tai asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi