suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Soite

Lastensuojelun jälkihuolto

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lastensuojelun jälkihuolto tarkoittaa nuoren tukemista asumiseen, opiskeluun ja toimeentuloon liittyen. Oikeus jälkihuoltoon syntyy, kun lapsen sijaishuolto päättyy tai hän on ollut yhtäjaksoisesti avohuollon sijoituksessa vähintään puoli vuotta. Jälkihuoltoa voidaan myöntää myös harkinnanvaraisesti tapauskohtaisesti.

Jälkihuoltosuunnitelmaan kirjataan tukimuodot, jotka voivat olla esimerkiksi op ...

Toimi näin

Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä laatii yhdessä nuoren kanssa jälkihuoltosuunnitelman.

Kenelle ja millä ehdoin

Oikeus jälkihuoltoon päättyy nuoren täyttäessä 21 vuotta tai viiden vuoden kuluttua siitä kun lapsi on sijoittamisen päättymisen jälkeen ollut viimeksi lastensuojelun asiakkaana.

Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun jälkihuolto tukee sijaishuollossa ollutta lasta tai nuorta, hänen vanhempiaan sekä sijaishuoltajiaan sen jälkeen, kun sijaishuolto tai muut lastensuojelutoimet ovat päättyneet. Oikeus jälkihuoltoon kestää viisi vuotta tai siihen asti, että nuori täyttää 25 vuotta.

Jälkihuollossa olevaa nuorta tuetaan asumisen järjestelyissä, talousasioissa sekä opiskelua, työtä ja muuta elämää koskevissa suunnitelmissa. Jälkihuoltoa toteuttaa sosiaalityöntekijä.

Jälkihuollon järjestämisestä vastaa lähtökohtaisesti hyvinvointialue, jolla lapsen tai nuoren asuinkunta sijaitsee. Jälkihuollon kustannuksista vastaa se hyvinvointialue, joka on vastannut sijaishuollon kustannuksista.

Palvelun toteuttaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite

Palvelusta vastaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite
Tekstistä vastaa: Soite
Päivitetty: 1.1.2023